Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pachet de masuri mai ferme de asigurare a credibilitatii statisticilor Uniunii Europene

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Algirdas Šemeta, comisarul UE responsabil cu statisticile
Algirdas Šemeta, comisarul UE responsabil cu statisticile

Comisia Europeana a adoptat zilele trecute o propunere in care stabileste masuri mai ferme de asigurare a calitatii si a credibilitatii statisticilor Uniunii Europene.
    

Cererea de astfel de date a crescut si mai mult ca urmare a unei mai bune coordonari a politicii economice, convenite in UE in cursul anului trecut.
“Evenimentele economice recente au demonstrat importanta unor statistici credibile pentru ca publicul si pietele financiare sa poata avea incredere in astfel de decizii. Prin urmare, in concordanta cu prevederile din pachetul de sase masuri, Comisia a propus o revizuire a Regulamentului UE privind statisticile pentru a consolida si din punct de vedere juridic independenta, fiabilitatea si calitatea statisticilor provenind din statele membre si compilate la nivelul UE”, se arata in comunicat.
Propunerea se axeaza pe doua aspecte principale< independenta institutelor nationale de statistica si, in special, a directorilor acestor autoritati. Statele membre vor trebui sa semneze angajamente privind fiabilitatea statisticilor, confirmand astfel, la cel mai inalt nivel politic, obligatia de a respecta pe deplin Codul de bune practici al statisticilor europene.
Algirdas Šemeta, comisarul UE responsabil cu statisticile, a declarat pe marginea acestui subiect< “Acum, mai mult decat oricand, trebuie sa-i asiguram pe cetateni ca politicile propuse – mai ales cele economice – sunt fondate pe date fiabile si de calitate. Propunerea garanteaza la nivel juridic independenta statisticilor europene si va asigura respectarea de catre acestea a celor mai inalte standarde”.
“Propunerea pune accentul pe independenta institutelor nationale de statistica si, in special, a celor care conduc aceste autoritati. Directorii acestor institute trebuie sa fie numiti exclusiv pe criterii profesionale (adica fara nicio motivatie politica), in conformitate cu o procedura pe deplin transparenta, si trebuie sa beneficieze de autonomie totala in activitatea lor.

Trebuie sa fie independenti in luarea deciziilor cu privire la modul de elaborare, de producere si de difuzare a statisticilor, precum si in gestionarea institutelor de statistica. In acest context, cadrul juridic revizuit propus reitereaza, de asemenea, independenta Eurostat, ca organism central de coordonare si monitorizare a intregului Sistem Statistic European”.
Comisia va adopta, in cursul saptamanilor urmatoare, o decizie cu privire la Eurostat in care va confirma independenta profesionala a acestuia prin clarificarea  cadrului sau institutional, a rolului si a responsabilitatilor sale in cadrul Comisiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns