Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCHIMBĂRI CLIMATICE

Papa Francisc consideră conferința despre schimbări climatice “punct de cotitură”

În faţa consecinţelor provocate de schimbările climatice - recorduri de temperatură, inundaţii catastrofale în Cornul Africii şi incendii devastatoare în pădurile...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… din Canada, liderii lumii sunt îndemnaţi, mai mult ca oricând, să adopte reacţii colective puternice, la COP28 asupra schimbărilor climatice care se va desfăşura la Dubai în perioada 30 noiembrie-12 decembrie.

 

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP28) asupra schimbărilor climatice, desfăşurată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la Dubai, poate fi un “punct de cotitură” în ceea ce priveşte tranziţia energetică, a declarat papa Francisc, transmite ANSA.

 

“Dacă avem încredere în capacitatea fiinţelor umane de a transcende interesele noastre meschine şi de a gândi la scară largă, nu putem renunţa să visăm că evenimentul #COP28 va duce la o accelerare a tranziţiei energetice”, a scris papa Francisc pe reţeaua de socializare X.

 

Papa Francisc, care a făcut din protejarea mediului şi din tranziţia ecologică o temă centrală a pontificatului său, urmează să participe la COP28 între 1 şi 3 decembrie, în pofida unor simptome recente asemănătoare gripei, atribuite unei inflamaţii pulmonare, notează ANSA.

 

Papa Francisc va susţine un discurs aşteptat cu mare interes în cadrul COP28, la Dubai, pe 2 decembrie. Liderul spiritual de la Vatican ar urma să denunţe în acel discurs lipsa de acţiune a ţărilor şi să le îndemne să îşi reducă într-o manieră drastică emisiile de gaze cu efect de seră.

 

AFP prezintă patru teme de interes la acest summit global.

 

Tranziţia energetică

 

Toate privirile vor fi îndreptate asupra termenilor adoptaţi privind tranziţia energetică, de la combustibilii fosili la sursele regenerabile. Această tranziţie este crucială pentru a se reuşi să se limiteze încălzirea globală cu 1,5°C în raport cu epoca preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris.

 

Fondul pentru “pierderi şi daune”

 

Realizarea majoră obţinută la COP27, ce a avut loc la Sharm el-Sheih, în Egipt, a fost înfiinţarea unui fond destinat compensării “pierderilor şi daunelor” din ţările deosebit de vulnerabile în faţa dezastrelor climatice şi care, din punct de vedere istoric, sunt mai puţin responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Finanţare climatică

 

Grupuri de experţi consideră că omenirea trebuie să investească peste 3.000 de miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru a atinge obiectivele climatice. Dar, până în prezent, ţările dezvoltate sunt departe de acea ţintă, indiferent dacă este vorba despre investiţii pentru tranziţia energetică sau despre adaptarea la consecinţele generate de schimbările climatice.

 

În 2009, ţările bogate, principalii producători de emisii şi principalii responsabili de-a lungul timpului pentru declanşarea crizei climatice, au promis să atingă pragul de 100 de miliarde de dolari pe an pentru ţările mai sărace încă din 2020. Acest obiectiv a fost atins “probabil” abia anul trecut.

 

Metan şi sisteme alimentare

 

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră, al doilea contributor ca importanţă la declanşarea schimbărilor climatice după CO2, dar a beneficiat de o atenţie mult mai scăzută până în prezent.

 

China, Statele Unite şi Emiratele Arabe Unite urmează să organizeze în comun un summit dedicat metanului şi altor gaze cu efect de seră, altele decât CO2, în timpul COP28.

 

CITEȘTE ȘI:

SCHIMBĂRI CLIMATICE: România poate câştiga în urma încălzirii globale

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns