Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parastas în memoria cărturarului Ioane Marcu şi lansarea cărţii lui Nicolae Bondici

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Judeţean Satu Mare a organizat, miercuri, 6 iulie 2016, două evenimente culturale. Este vorba de marcarea a 185 de ani de la naşterea la Botiz a protopopului Ioane Marcu, respectiv lansarea cărţii intitulate “Din amintirile unui primar” de Nicolae Bondici din Botiz, evenimente gândite ca “un arc peste timp”, după cum s-a exprimat Felician Pop.

Manifestările au prilejuit participarea a numeroşi iubitori de cultură pentru a afla câteva crâmpeie din istoria judeţului nostru. Oficiul de gazdă l-a îndeplinit Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, alături de Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promoarea Culturii Tradiţionale, avându-i ca invitaţi pe Doina Feher, viceprimar al municipiului Satu Mare, Natalia Fărcaş, directoare de editură şi Nicolae Bondici, fost primar, autorul volumului “Din amintirile unui primar”.

Sărbătoarea a 185 de ani de la naşterea la Botiz a lui Ioane Marcu

Tot în cadrul acestui eveniment a fost marcată sărbătoarea a 185 de ani de la naşterea la Botiz a lui Ioane Marcu (5 iulie 1831). Parastasul în memoria protopopului Ioane Marcu a avut loc la mormântul acestuia, tot miercuri, 6 iulie, ora 11 în cimitirul greco catolic de lângă gară, lângă Capela “Familia Popp”.
Felician Pop a spus că a participat la un parastas de pomenire şi l-a prezentat pe protopopul Ioane Marcu drept un mare cărturar şi un precursor al lui Petru Bran. Marcu a fost, alături de Vasile Lucaciu, unul dintre susţinătorii Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma, aducând argumente în acest sens.
Un pliant pe această temă a fost distribuit participanţilor (autori: dr. Viorel Câmpean şi dr. Claudiu Porumbăcean).

O scriere monografică

A doua manifestare a constat în lansarea de carte “Din amintirile unui primar” de Nicolae Bondici.
Este vorba de o scriere autobiografică care în acelaşi timp se suprapune cu monografia comunei Botiz. Au vorbit despre lucrare: Felician Pop, Doina Feher, Robert Laszlo, Natalia Fărcaş şi, desigur, autorul Nicolae Bondici, un deosebit de talentat povestitor.
Din spusele vorbitorilor, dar şi ale autorului, am aflat că Nicolae Bondici a reuşit să fie un om iubit de semenii săi pentru că i-a slujit cu devotament atât în regimul comunist, cât şi în guvernarea democratică de după 1990. (A îndeplinit funcţia de primar între 1969 şi 2004).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns