Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentarii propun pensii speciale pentru profesori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus la Parlament.

 

După ce au votat, înainte să plece în vacanţă, pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori. Un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând “stresul”, “uzura psihică şi fizică” la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale, relatează Mediafax.

Proiectul are un articol unic care prevede că “personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca “prioritate naţională”. Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

“Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii”, se arată în expunerea de motive.

La secţiunea impact macro-economic, iniţiatorii au precizat că “proiectul nu se referă la acest subiect”. În schimb, ei precizează, la capitolul impact social, că o astfel de lege asigură “recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale”.

Iniţiatorii mai spun că proiectul a fost trimis spre consultare federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar. Printre semnatarii propunerii legislative se află şi fostul lider sindical, senatorul PSD Cătălin Croitoru.

Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Si eu propun ca pensionarii cu pensii sub 2000 de lei sa nu mai plateasca taxe de sanatate si alte taxe din pensia primita! E o rusine tu sa cheltui mii de lei pe secunda, iar un pensionar sa iti plateasca pana si hartia igienica. Parlamentarii sa aiba un salariu de 100000 lei si sa se intretina din ei pentru deplasari, mancare, vacante, hotel. Sa vedeti ce de economii va face tara si ce pensii vom avea. Fara sa se mai auda fraza: “vai ce de pensionari sunt!”.

    Aici in Satu Mare, pe când BILETE DE AUTOBUZ GRATUITE PENTRU PENSIONARI? Macar 20 pe luna, iar cine nu le foloseste, sa le dea inapoi. cate o vacanta gratuita nici nu ar strica!

Lasă un răspuns