Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parteneriat educaţional internaţional la Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

durau4Marţi, 3 decembrie, Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş a fost gazda unui eveniment educaţional inedit, şi anume primirea unei delegaţii internaţionale formată din luptătorii participanţi la Turneul Internaţional de Lupte Greco-Romane “Cetatea Ardud”, însoţiţi de antrenorii lor.

La acest turneu, organizat de Tudor Barbul, antrenor de lupte greco-romane la Clubul Sportiv Satu Mare, iau parte peste 30 de cluburi din nouă ţări: Italia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Ucraina, Serbia, Slovacia şi România, fiind o activitate organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi al Primăriei oraşului Ardud.

 

Vizite culturale

 

Având în vedere că sportivii înscrişi în turneu sunt în acelaşi timp elevi, organizatorii au dorit ca venirea lor în România să fie mai mult decât o simplă participare la competiţie. Astfel, gazdele le-au oferit ocazia unei vizite cultural-educative în Ţara Oaşului şi posibilitatea de a se întâlni cu profesori şi elevi ai Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş.

durau3Cu acest prilej, tinerii sportivi au putut vizita: Şcoala Gimnazială Vama, unde au fost întâmpinaţi de directorii acesteia şi de primarul comunei Vama; Muzeul Ţării Oaşului, unul dintre puţinele muzee în aer liber din ţara noastră, unde au fost întâmpinaţi de chiar directorul acestuia, Vârnav Remus; Mănăstirea Bixad, unde însuşi Părintele Stareţ le-a vorbit despre istoricul instituţiei; cariera de exploatare a pietrei Zapodi, unde au putut vedea cum se exploatează andezitul, o rocă folosită frecvent în construcţii, precum şi Catedrala din Negreşti-Oaş, bijuteria Ţării Oaşului, unde au putut afla informaţii legate de construcţia şi semnificaţia acesteia.

Ziua s-a încheiat cu vizitarea Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş, începând laboratoarele de informatică, fizică şi chimie, cabinetele de istorie-geografie, desen şi limba franceză, biblioteca împreună cu centrul de documentare şi informare (CDI), precum şi cele două săli de proiecţie, continuând cu baza sportivă, respectiv cu sala de sport şi terenurile de baschet şi handbal/fotbal şi încheind cu clădirea liceului unde se află sălile de clasă şi birourile administraţiei.

Această activitate a fost posibilă prin colaborarea instituţiilor implicate, respectiv Liceul Teoretic, Şcoala Gimnazială Vama, primăriile oraşelor Negreşti-Oaş şi Ardud, precum şi cluburile sportive CS Satu Mare, CS AxxA Universal din Negreşti-Oaş şi Asociaţia Sportiva Best Mădăras.

 

Obiectiv: promovarea sportului de performanţă

 

durau1Intitulat “Să fii mai bun, să fii campion”, parteneriatul încheiat de Liceul Teoretic reprezintă un nou reper în promovarea sportului de performanţă, dar şi a activităţii fizice generale, prin colaborarea liceului şi a Şcolii Gimnaziale Vama cu cluburile sportive implicate.

Directorul Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş, Bud Viorel, în calitate de profesor de educaţie fizică şi sport, ne explică importanţa practicării unui sport de către tinerii noştri şi nu numai: “Sportul este o activitate de bază pentru un tânăr aflat în creştere. Perioada şcolii coincide cu perioada de dezvoltare fizică, iar practicarea unui sport asigură modelarea armonioasă a organismului. Ideal este să practicăm un sport toată viaţa, pentru că sportul înseamnă sănătate, însă în timpul copilăriei şi adolescenţei activitatea fizică este esenţială. De aceea trebuie încurajată atât de noi, profesorii, cât mai ales de părinţi, astfel încât ea să devină componenta de bază a unui stil de viaţă sănătos.”

 

Aprecieri asupra zonei

 

Întrebat de ce a ales Ţara Oaşului ca destinaţie turistică pentru invitaţii lui de peste hotare, antrenorul Tudor Barbul ne spune: “Oaşul este o zonă cu un potenţial extraordinar pentru a face performanţă la lupte. Eu am remarcat sportivii din Oaş cu ocazia evenimentului Marea selecţie la trânte, organizat de Gheorghe Ardelean, unde peste 20 de sportivi, fete şi băieţi din Negreşti-Oaş şi comuna Vama, pregătiţi de Valentin Hereş, actualmente preşedinte al CS Axxa Universal, au câştigat o mulţime de premii la diverse categorii. Vizita noastră în Oaş a fost într-adevăr o ocazie pentru sportivii din străinătate participanţi la turneul nostru să ia contact cu o zonă a judeţului încărcată de tradiţii şi semnificaţii. Dar noi ne-am dorit ca ei să fie şi un exemplu pentru elevii şi tinerii din Ţara Oaşului pentru ca şi aceştia să se îndrepte spre practicarea sportului de performanţă şi, de ce nu, chiar a luptelor greco-romane, unul dintre cele mai complexe şi mai frumoase sporturi. Desigur, o astfel de acţiune, pentru ca ea să reziste şi să dea roade în timp, presupune responsabilitate, atât din partea autorităţilor, cât şi a membrilor comunităţii, dar la cum am fost primiţi astăzi de directorul Liceului Teoretic şi de oamenii care ne-au întâmpinat pe parcursul vizitei noastre, am văzut aici, în Oaş, o comunitate unită şi care pune suflet în tot ce face. Sincer, sunt foarte plăcut impresionat de ce am găsit la Negreşti-Oaş şi în comuna Vama, unde am avut o întâlnire cu primarul şi conducerea şcolii şi le doresc din inimă acestor tineri minunaţi să aibă ocazia să dea ce au mai bun şi să ajungă pe podiumurile din lumea întreagă.”

“De un an de zile mă chinuiesc să găsesc un spaţiu pentru a deschide o sală de lupte în Oaş”, ne mărturiseşte profesorul Valentin Hereş. “Ca să facem lupte ne trebuie o sală cu deschidere suficient de mare pentru a elimina orice risc de accident, asta înseamnă minim 6×8 m, şi această sală să fie utilizată numai pentru lupte sau eventual pentru gimnastică. Motivul este că pe jos se aşează salteaua specifică, numită tatami, care se acoperă cu o prelată şi care este costă destul de mult, astfel că nu ne putem permite s-o deteriorăm montând-o şi demontând-o la fiecare antrenament. Până în prezent am primit într-adevăr mai multe oferte, dar fie nu era suficient spaţiu pentru saltea, fie trebuia investit în reamenajare şi deocamdată clubul nu-şi permite cheltuieli atât de mari. Sperăm totuşi să rezolvăm această problemă şi să ne apucăm de treabă cât mai curând pentru că avem adevărate talente aici în zonă. În vara aceasta am trimis două fete de la Şcoala Gimnazială Vama la lotul naţional şi asta în condiţiile în care ne-am antrenat în sala de clasă pe care şcoala o foloseşte drept sală de sport. Dacă vom avea un spaţiu adecvat şi condiţii corespunzătoare sunt sigur că vor fi şi rezultate.”

 

“Noi lucrăm în echipă”

 

Impresionaţi de primirea care li s-a făcut la Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş, sportivii veniţi în vizită în Ţara Oaşului au vrut să afle care este secretul bunei organizări de care s-au bucurat. Directorul Bud Viorel le-a oferit răspunsul: “Noi aici suntem o echipă, de la director şi profesori, până la administraţie şi personalul auxiliar. La toate acţiunile liceului, ne implicăm şi ajutăm fiecare cu ce putem, ca să fie bine. Chiar vreau să le mulţumesc colegilor care m-au ajutat în organizarea acestui parteneriat, în primul rând profesorilor din catedra de limbi moderne, Cristina Durău şi Viorel Bura care au tradus în limbile franceză şi engleză, limbi în care sportivii străini au comunicat şi cu elevii noştri ce i-au aşteptat la intrarea în liceu, Adrianei Pop, care a convocat o parte din echipa de manechine a liceului pe care o coordonează, Angelei Hoban, care ne-a oferit informaţii preţioase despre Catedrala Ţării Oaşului, lui Nicu Cânţa, care a fost alături de noi pe parcursul întregii zile, filmând şi făcând fotografii peste tot pe unde am mers cu invitaţii noştri, precum şi lui Petru Cupşenar şi femeilor de la curăţenie care au făcut ca liceul să arate impecabil nu doar când primim musafiri, ci şi în restul timpului. De asemenea, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proiect, în special primăriilor din Negreşti-Oaş şi Ardud, dar şi Muzeului Ţării Oaşului, Mănăstirii Bixad, dnei Ciobra Irina care ne-a permis să vizităm cariera de exploatare a andezitului şi cluburilor sportive participante la proiect: CS Satu Mare, CS Axxa Universal din Negreşti-Oaş şi Asociaţiei Sportive Best Mădăras pentru implicare şi colaborare.”

 Comunicarea în limbi străine

Cristina Durău, profesoară de limba franceză la Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş şi preşedinta Asociaţiei Profesorilor de Limba Franceză din judeţul Satu Mare subliniază: “În astfel de ocazii ne dăm seama sau ne amintim de importanţa studierii limbilor străine. Singura modalitate de comunicare cu oaspeţii noştri a fost folosirea limbilor de circulaţie internaţională, respectiv franceza şi engleza. Chiar le-am atras atenţia tuturor elevilor, atât celor străini cât şi alor noştri, cât de util ne-a fost faptul că majoritatea cunoşteau aceste limbi şi că, în acest fel, eu şi colegul meu Viorel Bura am putut să le traducem discuţiile din timpul vizitelor, precum şi pe cele conviviale de la liceu. Mai mult, elevii au putut comunica direct între ei tot prin intermediul limbilor franceză şi engleză. A fost un adevărat eveniment intercultural şi merită felicitaţi pentru această iniţiativă atât directorul Bud Viorel şi Tudor Barbul, cât şi toţi ceilalţi participanţi, profesori, antrenori şi elevi.”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns