Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Partidul lui Orban castiga alegerile parlamentare din Ungaria cu 53%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din cauza numarului mare de cetateni care au asteptat la rand, in mai multe localitati sectiile de votare s-au inchis abia dupa ora 1

[slideshow id=2981]

Duminica, 11 aprilie, in Ungaria a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare. Conform asteptarilor, dar cu o sustinere neasteptat de mare, victoria a revenit celui mai mare partid de opozitie, FIDESZ. Fotoliul primului ministru urmeaza sa fie ocupat din nou de Viktor Orbán.

Noul presedinte, aflat la cel de-al doilea mandat, revine la carma tarii dupa 8 ani, perioada in care tara a avut un guvern de stanga, condus de Partidul Socialist.

Conform rezultatelor partiale date de Biroul Electoral National (BEN), in urma prelucrarilor in procent de 98,9% a buletinelor de vot cu listele teritoriale, 4 partide au atins pragul electoral de 5%. Astfel, cele patru formatiuni politice care vor ocupa loc in parlamentul Ungariei in urmatorii 4 ani vor fi< alianta FIDESZ – Partidul National Democrat-Crestin, Partidul Socialist Maghiar, Jobbik (partid de extrema dreapta) si LMP (Poate fi si Altfel Politica). In primul tur, toate listele teritoriale au fost castigate de FIDESZ, Partidul Socialist a ocupat locul doi pe 11 liste, iar Jobbik pe 9. Conform informatiilor BEN, pana la ora 12 au fost impartite 265 de mandate, din care 206 a revenit pentru FIDESZ-PNDC, 28 a primit PSM, 26 Jobbik, iar 5 pentru LMP. FIDESZ-PNDC a primit 119 mandate uninominale si 87 pe liste teritoriale. Coalitia a obtinut cele mai putine voturi, 45,71% in judetul Heves, iar cele mai multe, 62,86% in judetul Vas.

In urma prelucrarii voturilor date pe listele teritoriale in proportie de 99,47%, clasamentul se prezinta astfel:

1. FIDESZ – PNDC – 2.679.344 voturi, 52,76%

2. PSM – 980.484 voturi, 19,31%

3. Jobbik – 847.591 voturi, 16,69%

4. LMP – 377.317 voturi, 7,43%

5. FDM – 134.882 voturi, 2,66%

6. CM – 45.493 voturi, 0,90%

7. Partidul Muncitoresc – 5.588 voturi, 0,11%

8. PSDM – 4.105 voturi, 0,08%

9. ÖP – 2.715 voturi, 0,05%

10. Partidul Vietii si Dreptatii Maghiare – 1.278 voturi, 0,03%

Votarile s-au intins mult dupa miezul noptii

Duminica, dupa miezul noptii, inca 180 de persoane au stat la rand sa voteze la circumscriptia electorala nr. 19, din sectorul XI, la Budapesta, cu toate ca deja se stia ca, in regiunea respectiva, votul majoritar pe listele teritoriale l-a obtinut FIDESZ – PNDC. Conform rezultatelor partiale, aici mandatul din primul tur de scrutin l-a obtinut Bence Rétvári. La miezul noptii, grupul de studenti care statea pe scarile scolii in care a fost amenajata sectia de votare a aplaudat si tinerii s-au felicitat reciproc, deoarece ei urmau sa voteze abia luni, nu deodata cu restul populatiei tarii, duminica.

Perioada pentru votare a fost stabilita intre orele 6 si 19 (ora Ungariei), insa cei care la ora 19 se aflau la rand au primit numere, iar sectia de votare nu s-a inchis pana nu a intrat si ultima persoana care a dorit sa voteze. Majoritatea celor care au stat la rand au fost studenti, pentru ca, cei care au votat in alta sectie decat unde apartineau conform domiciliului, puteau face acest lucru, doar pe baza unei adeverinte, in locurile special desemnate pentru ei. La ora 19, la aceste sectii de votare sute de oameni stateau la intrare.

Ultima persoana care a aplicat stampila pe buletinul de vot a fost studentul Ostoróczi Szabolcs, care a votat la sectia 19 din Sectorul XI – Budapesta. El a ajuns in fata urmelor la ora 1 si 18 minute (h. H). Dupa ce a votat, Rétvári Bence l-a felicitat si i-a oferit si o sticla de sampanie.

Moment de cotitura in politica Ungariei

Analistii politici din Ungaria afirma ca alegerile parlamentare din 11 aprilie vor aduce o intorsatura de 180 de grade in politica tarii vecine. Dupa cum a afirmat si Victor Orbán< “Sunt constient de faptul ca ma aflu in fata celei mai mari provocari din viata mea”.

Victoria FIDESZ este un succes istoric, care va aduce schimbari radicale in intregul sistem politic maghiar, provocand modificari “tectonice” in viata tuturor partidelor. Multi dintre politologi sunt de parere ca in cel de-al doilea tur de scrutin, FIDESZ poate obtine inca 52 de mandate, ceea ce ar insemna sa detina majoritatea de doua treimi in parlament. In Europa nu mai exista niciun alt parlament in care un partid sau o coalitie sa detina majoritatea de 2/3 a mandatelor. O alta premiera europeana este ca in parlament vor intra doua forte politice noi, inlaturand partide care multi ani la rand se aflau chiar in alianta de guvernare.

Succesul istoric al FIDESZ poate fi explicat printre altele si prin guvernarea incomparabil de proasta a socialistilor din ultimii ani. In cele din urma, acest lucru a condus si la intarirea puterii Jobbik, care este un partid radicalist-extremist de dreapta.

Primele schimbari majore in viata partidelor

Valul de schimbari la nivelul partidelor s-a declansat chiar la putin timp dupa anuntarea primelor rezultate partiale. Contracandidatii sai l-au felicitat pe Viktor Orbán, doar Forumul Democrat Maghiar a pus sub semnul intrebarii corectitudinea alegerilor. Liderul partidului, Ibolya Dávid, cautand explicatii pentru infrangerea neasteptat de puternica suferita, a afirmat ca, din cauza lipsei de fonduri, au dus o campanie defectuoasa, insuficient mediatizata, iar in incheierea discursului sau, recunoscandu-si si propria responsabilitate pentru acest esec, si-a dat demisia din fruntea partidului.

In 5 august expira mandatul presedintelui

In 5 august expira si mandatul de cinci ani al presedintelui Ungariei, László Sólyom. Una dintre primele sarcini importante ale noului parlament ce sa va constitui pana la inceputul verii va fi aceea de a se gandi la persoana noului sef de stat. Conform constitutiei tarii vecine, in 30 de zile inaintea expirarii mandatului presedintelui, parlamentul are obligatia de a-i desemna succesorul.

Eva Laczko

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns