Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Păstârnacul s-a scumpit la 12 lei/kg, mai mult decât carnea de pui

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fiind în ultima decadă a lunii septembrie, în plină toamnă astronomică, nu putem să nu ne gândim la iarna care se apropie, la necesarul de legume şi fructe proaspete şi/sau conservate până în primăvară.

Pentru documentare ne-am deplasat în Piaţa de alimente nr. 1 din Satu Mare, de pe strada Martirilor Deportaţi. Am optat pentru aceasta ca urmare a unor afirmaţii ale sătmărenilor potrivit cărora în această piaţă legumele şi fructele de sezon sunt ceva mai ieftine în comparaţie cu oferta din Piaţa Someş.

Cumpărători puţini

La ora vizitei noastre nu era mare numărul cumpărătorilor care treceau pe la mese pentru a se informa asupra ofertei, dar şi asupra preţurilor. Este lesne de intuit că fiecare cumpărător şi-ar dori să umple plasa sau traulerul cu fructe şi legume de calitate, dar la cele mai mici preţuri. Fiecare bănuţ contează în economia familiei. Cei care îşi permit preferă ca legumele şi fructele să provină direct de la producători, în speranţa că vor cumpăra produse mai sănătoase în comparaţie cu cele din supermarketuri aduse de peste mări şi ţări.

Am făcut şi noi o plimbare printre mesele din piaţă şi ne-am convins că oferta era în ton cu ceea ce se numeşte toamnă. Era ofertă bogată. Ce-i drept, încă mai este timp pentru gospodinele care şi-au făcut spre exemplu un obicei din a pune pentru iarnă varză la murat. La acest produs oferta era încă modestă, dar aşa cum spuneau bătrânii pe seama unor indicii de peste an o să fie toamnă lungă, timp în care varza o să crească suficient până a ajunge în piaţă, iar apoi în butoi. Preţul este acum relativ mare – 2,5 lei, dar dacă se va confirma toamna lungă, potrivit unor opinii, preţul ar putea scădea la jumătate sau chiar la o treime a celui actual. Timpul o să confirme sau să infirme supoziţiile. Să fie aşa cum se estimează pentru ca în perioada de iarnă să nu ajungă varza murată la 5 – 7 lei/kilogram precum în iarna precedentă, în anumite momente ale iernii. Legumicultori optimişti, dar racordaţi în realitate, precum Dan Negrea din Pişcolt, susţin că varza căpăţână pentru pus la butoi ar putea avea în final preţul de un leu/kilogram direct în câmp şi 1,5 lei/kilogram în pieţe, la intermediari.

Exemple de prețuri

Revenind la ofertă, putem afirma că a fost diversă şi fructele şi legumele scoase la vânzare erau în cantităţi îndestulătoare pentru consumul imediat al sătmărenilor. Vă reţinem atenţia cu câteva exemple: usturoi – 25 lei/kilogram, fasole uscată 10 lei/kilogram, ardei gras şi iuţi – 5 lei/kilogram, ardei kapia – 7 lei/kilogram, fasole păstăi – 8-10 lei/kilogram, vinete – 2 lei/kilogram, varză roşie – 4 lei/kilogram, varză albă -2,5 lei/kilogram, roşii – 2,5 lei/kilogram, morcovi – 8 lei/kilogram, păstârnac – 12 lei/kilogram, castraveţi – 4-6 lei/kilogram, dovlecel – 5 lei/kilogram, conopidă – 8 lei/kilogram, ceapă albă – 4 lei/kilogram, ceapă roşie – 8 lei/kilogram, gogonele – 4 lei/kilogram, hrean – 20 lei/kilogram, prune – 3 lei/kilogram, mere 2,5 – 4 lei/kilogram, pere 6 lei/kilogram, struguri – 5 lei/kilogram, mărar – 2 lei/legătură. Păstârnacul are un preț destul de mare, costă chiar mai mult decât kilogramul de carne de pasăre, având în vedere că un pui de 2 kg se poate cumpăra cu 16 lei.

Aşa cum puteţi remarca din înşiruirea de mai sus, încă n-au apărut pe piaţă gutuile, moşmoanele, dar nici dovleacul plăcintar. Aceste produse urmează să fie recoltate.

Cu siguranţă, gospodinele care preferă să aibă în cămări diverse conserve măcar pentru o perioadă a iernii trec frecvent prin pieţe pentru a cumpăra cele necesare. Preţurile actuale oferă doamnelor şansa de a avea acasă conserve la preţuri modice, poate chiar mai mici decât cele din supermarketuri, şi o garanţie a calităţii.
Probleme mai mari pot apărea în ceea ce priveşte stocarea pentru iarnă a merelor, perelor şi gutuilor. Aceste fructe necesită spaţii de depozitare mai pretenţioase în comparaţie cu cele destinate diverselor conserve, dar şi condiţii de umiditate şi temperatură. Varza pentru murat se va cumpăra în perioada următoare, după ce şi vremea se va răci.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns