Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Paştele, un moment de seninătate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Între sărbătoarea Învierii Domnului şi sărbătoarea Înălţării Domnului sunt 40 de zile, dintre care primele trei au accente religioase exprese. Înaintea Învierii Domnului a fost Săptămâna Patimilor, care îndeamnă la reculegere, la atitudini şi la un comportament mai atent cu propria persoană, cu cei apropiaţi şi cu oamenii în general. Problema care ar trebui să ne-o punem este dacă Săptămâna Patimilor şi mai ales Paştele au avut în zilele acestea vreo influenţă asupra societăţii, asupra politicului.

Se pare că nu, niciunul dintre politicieni nu şi-a turnat cenuşă în cap, nu şi-a recunoscut greşelile aşa cum s-ar fi cuvenit să o facă orice bun creştin. Nici ceilalţi oameni nu s-au lăsat mai prejos. În Joia Mare, locuitorii Capitalei au circulat pe străzi mai abitir decât altădată, pentru că lucrătorii de pe mijloacele de transport în comun au intrat într-o neaşteptată grevă. Ca buni creştini poate ar fi trebuit să găsească o altă dată pentru protestul lor, însă aglomeraţia de dinaintea Paştelui li s-a părut lor mai potrivită pentru a fi luaţi în seamă. Pentru ei a fost, aşadar, o zi binevenită, poate cea mai nimerită din punct de vedere strategic.
Nu ştim dacă medicii de familie s-au gândit un singur moment că ne aflăm în Săptămâna Patimilor, înaintea Învierii Domnului. E adevărat, nici ministrul Sănătăţii nu s-a gândit prea insistent la acest fapt, de vreme ce s-a încăpăţânat să satisfacă solicitările doctorilor. Nu mai spunem că ceea ce şi-au propus medicii în semn de protest sunt fapte dintre cele mai necreştineşti. A nu elibera reţete compensate începând cu Joia Neagră, bilete de tratament şi celelalte, sunt lucruri ce agravează starea de sănătate a pacienţilor. După cât de grave sunt tensiunile între cele două tabere, dacă nu între cele trei tabere dacă luăm în considerare şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, conflictul se va întinde pe întreaga perioadă pascală, până la Înălţarea Domnului.
Nici procurorii nu au fost clemenţi cu victima lor, Cătălin Voicu. Acesta, oricât de păcătos ar fi, putea fi lăsat de Sfintele Paşti acasă, în familie, la fel cum a fost eliberat fostul primar Cristian Anghel.
Din câte se constată, justiţia cu toate mecanismele ei, nu se opreşte să-şi tragă sufletul într-o pauză binemeritată de Sfintele Sărbători. De asemenea, nimeni dintre cei nemulţumiţi, nu şi-au amânat protestele până după Paşti.
La fel, niciun politician nu şi-a propus o perioadă de blândeţe, de purtare creştinească faţă de adversari. Nu s-a semnat nicăieri un pact de neagresiune în perioada pascală. Nimeni nu a făcut o declaraţie de bunăvoinţă pentru cei ce i-au calomniat în campania electorală sau cu alte prilejuri.
Totuşi, pentru cetăţenii noştri indiferent de rang social sau politic, Sărbătoarea Paştelui nu este formală. Spiritul Paştelui, al Învierii aduce un tonus pozitiv, o notă de optimism cu toate că sărbătoarea se desfăşoară într-o perioadă de criză grea. Deşi mai sărac decât oricând în ultimii 20 de ani, Paştele aduce pacea în case, chiar dacă la nivelul societăţii există centre turbulente. Credem că pentru câteva zile, protestatarii vor arunca în spatele uşii săbiile fluturate cu curaj în faţa autorităţilor. E un moment de seninătate, după care va reizbucni gâlceava, aprigă şi specifică acestei perioade grele de criză.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns