Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patronatul negociază preţul de livrare a sfeclei de zahăr

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfecla de zahăr este o cultură contingentată. Uniunea Europeană (UE) impune suprafeţele cultivabile, dar şi cantităţile care pot fi procesate. Ca urmare a acestei situaţii până şi preţul de achiziţie este stabilit la nivel european. Tendinţa este de creştere. Lukacs Alexandru – preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Nord Vest a început luni, 17 septembrie negocierile cu procesatorul din Oradea.

După cum ne-a spus interlocutorul, în acest an, la nivel de judeţ sunt semănate 1.860 de hectare cu sfeclă de zahăr. Întreaga producţie este contractată cu procesatorul de la Oradea. Cu puţin timp înainte de începerea recoltării, producătorii sunt dezamăgiţi. În lipsa apei, producţia este estimată la media de 30 de tone la hectar, poate chiar mai puţin.

Pentru ca această cultură să se dovedească aducătoare de profit pentru producător, cantitatea recoltată ar trebui să depăşească 55 tone la hectar. Chiar dacă ar ploua consistent în perioada ce vine, este puţin probabil de a recupera prea mult din pierderi.

Negocierea preţului la sfeclă de zahăr este obligatorie mai ales în condiţiile anului 2012. Cel stabilit la nivel de UE, de 26,29 de euro/tonă, la care se adaugă 7 euro/tonă acordaţi de procesator în anul 2011, propus şi pentru anul 2012, este neacoperitor. Cele două cifre însumate dau 33,29 de euro, prea puţin.

Dacă spre exemplu pentru a cultiva un hectar de sfeclă de zahăr cheltuielile sunt cuprinse între 6.500 – 7.000 de lei, la o încasare de 1.000 de euro/hectar, pierderea este evidentă. Se caută soluţii de a se majora suma pe care o suportă procesatorul. Fabrica fiind oprită, se discută inclusiv despre termenul de punere a acesteia în funcţiune pentru a începe preluarea şi procesarea materiei prime.

Problema este că, spre deosebire de anii anteriori, fabrica nu-şi va putea face stocul de materie primă din Ungaria. Sunt o serie de condiţii impuse de UE în asemenea situaţii, care nu prezintă avantaje pentru procesator.

Dacă nu se va majora oferta fabricii, cultivatorii vor încasa cu aproximativ 665 euro/hectar mai puţin în acest an. Concluzia se impune de la sine – pierderea este de peste 35%, fapt ce-i va face pe cultivatori să renunţe la această cultură sau să reducă suprafeţele cultivate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns