Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patru artiști cu maniere și tehnici diferite expun la Primărie sub egida AAP Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O nouă expoziție de mari proporții s-a deschis în holul Primăriei municipiului Satu Mare la mijlocul săptămânii trecute, în cadrul programului Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Ea reunește doi pictori și două doamne care și-au ales ca exprimare artistică fotografia și respectiv vitraliile în tehnică Tiffany.

Tiberiu Ilea s-a născut în 1952 la Vălișoara, în județul Cluj, absolvind Liceul de Artă clujean în 1971 la secția de pictură. Urmează Școala Tehnică Postliceală cu profil comercial la Cluj, apoi lucrează într-un atelier de ceramică în calitate de decorator. În 1976 se stabilește în Satu Mare în urma căsătoriei și lucrează în cadrul ICS Mărfuri Industriale, apoi la SC Metecom ca lucrător gestionar. Pasiunea pentru pictură și-a regăsit-o pe deplin în ultimii ani, devenind membru AAP în 2017 și având expoziții la Satu Mare, Carei, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Școala artistică temeinică din tinerețe se vădește în peisajele sătmărene – care amintesc prin maniera lor de școala rusă sau de clasicii români mai bucolici – și în multele tablouri florale, de dimensiuni dintre cele mai variate. Acestea devin interesante când pictorul nu-și mai impune un canon și lasă culoarea și volumul să se desfășoare în voie, iar un tablou care combină o compoziție florală îndrăzneață cu un peisaj sugerat în fundal ne arată că se poate și mai mult.

Ladislaus Kin s-a născut în 1970 la  Dara, iar în prezent locuiește și creează la Urziceni. Este absolvent al Liceului Industrial nr. 1 Carei, fiind subofițer în rezervă. De 5 ani aprofundează pictura, fiind autodidact, preferată fiind pictura în ulei. Din februarie 2019 este membru AAP în Satu Mare și Târgu Mureș. Talentul remarcabil de desenator se vădește în aproape toate lucrările, în mod special în portretele feminine și tablourile având ca protagoniști caii. Cel mai izbitor tablou al său ne-a părut însă unul floral, impecabil și prin contrastul cromatic și forța tușelor. Își face și un autoportret expresiv. Categoric, este surpriza plăcută a acestui an.

Despre Uszkai Beata și vitraliile sale am mai scris. Tehnica Tiffany, care constă  în tăierea manuală a pieselor de sticlă și asamblarea prin cositorire cu plumb și staniu, îi permite să realizeze piese complexe, de mare efect, așa că impresionează și acum mai ales prin lămpile expuse, de un colorit special când luminile lor sunt activate. În ultimul timp artista lucrează la Catedrala Romano-Catolică.

Zilahi-Kato Klara, profesoară de limbă și literatură maghiară, are 25 de ani de artă fotografică și câteva teme recurente în această expoziție: peisaje văzute prin cadre strânse, detalii mărite (spectaculoase păpădiile privite parcă la microscop) și priviri vaste asupra naturii. Activează în AAP Satu Mare din anul 2014.

Expoziția poate fi văzută la Primărie până la mijloc de decembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns