Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL și-a asigurat majoritatea cu dezertorii din PSD și PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Coaliția PDL-UDMR-minorități-independenți are 239 de parlamentari, cu 3 mai mult decât voturile necesare

Majoritatea PDL -UDMR – minorități – independenți, invocată de premierul Emil Boc ca opțiune în cazul în care PNL refuză intrarea la guvernare, are 239 de parlamentari, în urma recentelor demisii ale unor senatori și deputați PSD și PNL

Potrivit Constituției, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorități, sunt necesare 236 de voturi “pentru”, din totalul de 471 de parlamentari. PDL, UDMR, grupul minorităților și parlamentarii independenți au în acest moment, împreună, 239 de voturi. PDL are 166 de deputați și senatori, UDMR 31, grupul minorităților are 18 deputați, iar din grupurile de independenți fac parte, în urma demisiilor de luni și de marți, 16 deputați și opt senatori. PNL are 78 de parlamentari, iar PSD+PC are 153 de mandate de deputat și senator.

Doi senatori PSD și unul PNL au demisionat marți

Senatorii PSD Sorin Serioja Chivu și Laurențiu Chirvăsuță și senatorul PNL Vasile Nedelcu au demisionat din partidele lor și s-au afiliat grupului de independenți, au declarat surse parlamentare. Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a anunțat luni, în plenul Camerei Deputaților, că deputații PSD Gabriel Tița și Răzvan Țurea au depus solicitări prin care aduc la cunoștință faptul că au devenit parlamentari independenți.
În acest moment, grupul de independenți numără 24 de membri: 16 deputați și 8 senatori.

PDL își menține decizia de a avea premierul

PDL își menține decizia de a avea premierul în viitorul Guvern și speră ca PNL să dovedească, la o a doua negociere, înțelepciune în acest sens, altfel majoritatea urmând să fie constituită împreună cu UDMR, grupul minorităților și al independenților, a declarat, luni seara, liderul PDL Emil Boc. “În politică este mereu momentul pentru a doua negociere și sper ca PNL să dea dovadă de maturitate și înțelepciune. PDL își menține decizia de a avea opțiunea primului-ministru, bazat pe rezultatul alegerilor parlamentare și prezidențiale, și sperăm să constituim o majoritate în acest cadru”, a spus Boc.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu ar putea lucra, în cazul formării unui guvern cu PDL, cu miniștrii care au avut “bilanț dezastruos”, el nominalizându-i pe Emil Boc, Elena Udrea și Adriean Videanu și cerând PDL să se hotărască în privința desemnării premierului.

Guvern cu 14-15 ministere

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat marți că mandatul conducerii PDL este de a negocia un Guvern în care premierul să revină PDL și a adăugat că, personal, ar vedea un guvern de 14-15 ministere, iar Lucian Croitoru ar fi bun la Finanțe.
Secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat că negocierile cu PNL în vederea formării unui guvern “nu vor fi simple” și a catalogat condițiile impuse de liberali, privind obținerea funcției de premier, “de nenegociat”.  “Nu vor fi discuții ușoare. N-aș vrea să fiu rău, dar, cel puțin după declarațiile de luni ale lui Crin Antonescu, PNL se comportă ca o fată într-un sat care n-a fost prea cuminte, dar pune prea multe condiții înainte de măritiș”, a comentat Blaga. Întrebat care dintre variantele înaintate de liberali -premier PNL sau independent – ar putea fi acceptată, Blaga a răspuns: “Nici una, nici alta. Când mergi la discuții cu condiții prealabile de nenegociat, șansele unei înțelegeri sunt foarte mici”.
Democrat-liberalul s-a arătat însă “optimist” în privința discuțiilor cu PNL, susținând că majoritatea filialelor PNL s-au pronunțat pentru o colaborare la guvernare cu PDL.
Secretarul general al PDL a adăugat, răspunzând unor întrebări, că există posibilitatea ca PNL și UDMR să primească fiecare un post de vicepremier în viitoarea guvernare. “Există această posibilitate, ca toate cele trei partide să aibă câte un post de vicepremier. Există posibilitatea ca celelalte două partide, în afara celui care are premier, să aibă un post de vicepremier. Există posibilitatea ca premierul să aibă sau nu și responsabilități ministeriale. Noi suntem deschiși”, a expus Blaga variantele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns