Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru a nu ramane nelucrate, pamanturile pot fi vandute fermierilor straini

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recomandarea vine din partea Comisiei Europene

In ultimii ani, populatia imbatranita care a ramas in mediul rural nu mai are posibilitati fizice si nici materiale sa-si lucreze pamanturile. Tinerii au plecat in strainatate pentru un trai mai bun, iar o parte dintre cei ramasi acasa prefera sa isi lase terenurile nelucrate pentru ca agricultura, in opinia lor, a devenit nerentabila. Din pacate, prea putini au fost cei care si-au vandut sau arendat terenurile, pentru ca in aceasta perioada terenurile agricole nu sunt la mare cautare. Strainilor li s-a interzis sa cumpere terenuri in tara noastra, astfel ca nu este de mirare ca pamantul este nelucrat.

Situatia este generala la nivel de tara, dar a aparut o luminita la capatul tunelului pentru proprietarii de terenuri din Maramures si nu numai. Comisia Europeana recomanda tarii noastre sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in tara sa cumpere terenuri agricole inainte de expirarea perioadei de tranzitie (anul 2014), prevazute in tratatul de aderare. Acesta permite statelor membre sa mentina restrictiile in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice sau juridice din alte tari din Uniunea Europeana. Renuntarea la restrictii ar conduce la stimularea dezvoltarii sectorului agricol. Producatorii autohtoni sunt nemultumiti. Ei accepta cu greu ideea vanzarii terenurilor unor straini si motiveaza ca pe o piata funciara deschisa la noi concurenta ar dezavantaja fermierii autohtoni. Din pacate, majoritatea taranilor s-au invatat din ce in ce mai mult sa intinda mana dupa subventii si au cam uitat cum munceau pe timpuri inaintasii lui. Sigur ca nu trebuie sa ne intoarcem la agricultura rudimentara, insa modernizarea agriculturii este necesara, iar statul are si el un cuvant de spus in acest sens. Dupa cum spun specialistii ar fi bine ca statul sa gaseasca parghii de comasare a terenurilor, pentru ca fermierii interesati de arendare sa fie sprijiniti si nu incurcati.

Nu se lucreaza in profit

Ioan Maties, fermier din Miresu Mare, spune ca statul ar trebui sa dea subventii la fel cum se dau in alte tari europene, ca atunci terenurile nu ar ramane de izbeliste. Dar in situatia data, decat sa ramana terenurile pustii, mai bine sa le lucreze straini, daca agricultorii nostri nu sunt in stare. Majoritatea taranilor maramureseni administreaza ferme de subzistenta si nu lucreaza in profit. Produc doar strictul necesar pentru a supravietui. Cei mai multi nu dispun de utilaje pentru a-si lucra pamanturile si nici nu au bani sa plateasca servicii unor firme specializate. Astfel, in zona de campie, 70-80% dintre terenurile judetului sunt lucrate, iar in zona de deal peste 40% dintre suprafete sunt in paragina.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns