Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru că pe primari îi doare-n cot de iarba pârloagelor, prefectura îi roagă pe preoți să se ocupe de problemă

sedinta CJSU cu tema impiedecarii aparitiei bolii limbii albastre
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
sedinta CJSU cu tema impiedecarii aparitiei bolii limbii albastre
;edința CJSU cu tema împiedecării apariției bolii limbii albastre

Toate târgurile de animale din județ vor fi închise până în 5 octombrie

Joi, începând cu ora 9, în Sala mică a prefecturii, a avut loc şedinţa Unităţii Locale de Decizie din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare.

Membrii CJSU s-au reunit pentru adoptarea unei decizii care să cuprindă măsurile necesare pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre (bluetongue) la animale, în judeţul Satu Mare.

Ședința a fost condusă de prefectul dr. Eugeniu Avram, alături de care s-au aflat subprefectul Altfatter Tamas, precum și șefa de serviciu, Ramona Antonescu. De asemenea, au mai participat și șefii instituțiilor ce compun CJSU).

A fost adoptată Decizia nr. 1/2014 privind măsurile împotriva bolii limbii albastre

Prefectul, la început, a dat citire unei solicitări a Direcției Sanitar Veterinare și pentru Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Satu Mare privind convocarea unei ședințe extrordinare pentru deciderea unor măsuri prin care să se împiedice pătrunderea în județ a bolii limbii albastre (bluetongue). Măsurile au fost cuprinse în Decizia nr. 1/2014 a CJSU ce a fost votată cu această ocazie.

În solicitarea ce a provenit de fapt de la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Sănătatea Alimentelor (ANSVSA) se cere, ca primă măsură, închiderea tuturor târgurilor de animale din județ până în 5 octombrie.

(…)

“Autoritățile locale și cetățenii nu se implică în lupta pentru stârpirea ierbii pârloagelor în măsura în care ne-am așteptat. Am apelat în câteva zone și vom apela în continuare  în întregul județ la preoții care pot atrage atenția credincioșilor în biserici și să-i convingă asupra pericolului răspândirii ierbii”, a spus directoarea.

Prefectul a intervenit și a spus că metoda poate da rezultate mai bune decât măsura ce s-a luat de a li se cere primarilor să antreneze populația în stârpirea buruienei. Așa că, dânsul a spus că ea poate fi generalizată în întregul județ nu doar în ce privește iarba pârloagelor ci și în ce privește pericolul bolii limbii albastre. Adica, se vede că preoții sunt mai buni și mai ascultați vectori de informație decât primarii.

Cititi continuarea în ediția tiparită de vineri, 12 septembrie a cotidianului nostru

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

10 comentarii

  1. Era bine daca D.l Prefect apela la comunitatile de pocaiti, ca sunt mult mai bine organizati decat primarii pe care ii pastoreste si preotii pe care ii pupa (vezi duminica 19 ian.2014). Pocaitii sunt foarte bine organizati in raspandirea Revistelor si pliantelor si le-ar fi distribuit si pe cele cu “iarba parloagelor”, care nu peste mult timp va deveni “Sigla de Partid” , poate chiar la D.l Tariceanu. Pana atunci arma numarul unu ramane totusi “fumul de cadelnita” a bravilor preoti, care se intalnesc si cu primarii in duminica dinaintea alegerilor.Pana atunci despre primari numai de bine, ca sunt in stare sa se infurie si sa ne schimbe.Ar mai fi o solutie , sa fie si primarii implicati si drept recompensa sa se stearga incompatibilitatile , desigur in functie de “iarba” adunata.

  2. Ambrozia ! Asa se numeste planta.
    Ar fi util sa se dea si o poza ,cum arata planta.sa stie toata lumea.
    E grav ca Prefectul a trebuit sa recurga la preotii din parohii.
    Este o problema a fiecarei Primarii,de starpire a acestei plante blestemate.
    Dar pentru asta trebuie competenta din partea primarilor.
    Trebuie popularizat,trebuie facut cunoscut atat planta cat si pericolul.
    SCOALA ! Scoala are cel mai important rol. Acolo dascalii trebuie sa-si faca treaba. Elevii trebuie antrenati in acest sens,acestia vor transmite apoi si adultilor(parinti,vecini, etc.).
    Trebuie organizatate actiuni .
    Voluntarii ce fac ?
    ! Cand au fost multe plantari de pomi,mare tamtam…poze de grup….voluntari….ministri…etc.-sume enorme cheltuite cu puietii (care apoi s-au uscat majoritatea)…..A fost vorba de bani, de consumat…
    Cum actiunile privind distrugerea ambroziei nu implica cheltuieli de bani publici, nu e rost de jegmaneala, nici de poze de grup….pai atunci ….de ce sa se implice alesii poporului ?

  3. Pir (în maghiară: Szilágypér, în germană: Pirr), unde Prefectul a dat audiențe în ziua de 11 septembrie a.c. este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România. Are în componență 3 sate: Pir (reședință), Piru Nou și Sărvăze. În 2011 avea 1614 locuitori.

    Pirul este si o plantă extrem de nesuferită, foarte dăunătoare agriculturii. Pirul este o plantă erbacee perenă din familia gramineelor, cu rizom târâtor, cu frunze aspre și cu flori verzi, grupate în spice, care crește spontan, împiedicând dezvoltarea plantelor de cultură (Agropyrum repens). Pirul pădureț este o specie înaltă de pir, care ajunge până la 1 m, cu frunzele aspre, cenușii-verzui și cu spicul lung și subțire (Agropyrum caninum).

    Cam la fel stau lucrurile și cu ambrozia (iarba pârloagelor), în plus, ea constituie și un veritabil pericol pentru sănătatea oamenilor fiindcă polenul de la ambrozie poate provoca persoanelor sensibile rinită alergică, astm bronşic sau conjunctivită.

    Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a precizat recent că iarba pârloagelor a invadat efectiv întregul judeţ din anul 2008 şi până în prezent.

    “Cireașa de pe tort”, “vinul spumant” sau “șampania” acestui lucru extrem de neplăcut constă in faptul că Elisabeta Bekessy i-a solicitat prefectului Eugeniu Avram să transmită notificări către reprezentanţii cultelor religioase din judeţ în vederea mobilizării populaţiei pentru distrugerea acestei plante invazive. Prefectului Eugeniu Avram i s-a părut foarte bună această idee, astfel încât s-a arătat de acord să trimită adrese către reprezentanții tuturor cultelor din judeţul Satu Mare. Fiindcă pe primari îi doare drept in cot de ambrozie, Elisabeta Bekessy se va face scriitoare: “Pentru a informa cetăţenii cu privire la această problemă vom notifica instituţiile de cult, tocmai în ideea de a informa cetăţenii, prin domnii preoţi, cu ocazia slujbelor religioase, ca fiecare cetăţean să aibă grijă să urmărească în jurul gospodăriilor lor dacă această plantă există şi să facă toate demersurile pentru a le cosi pentru a-şi proteja sănătatea familiei lor”, a declarat distinsa doamnă superspecializată, de către UDMR, în domeniu.

    Întrebarea nr. 1: Câți ani din perioada 2008 – 2014, perioadă în care iarba pârloagelor (ambrozia) a invadat efectiv județul Satu Mare s-au suprapus cu anii în care numita Elisabeta Bekessy “femeia care și-a ales pasiunea ca profesie”, conform interviului publicat în “Sătmăreanul” din 15.09.2011, a îndeplinit funcția de Director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare???

    Dacă răspunsul la întrebare constă dintr-o cifră mai mare decât 4 (patru), atunci Prefectul dr. Eugeniu Avram n-ar fi trebuit să aprobe propunerea lui Erzsike de a se apela la ruga preoților de toate confesiunile, ci ar fi trebuit să-i dea un picior drept în fund, s-o demită, s-o trimită acasă la cratița, pentru crasă și împardonabilă incompetență profesională și pentru faptul că de ani de zile, adică începând cel puțin din 2008 până în prezent Respectiva n-a făcut ABSOLUT NIMIC pentru ca ambrozia să nu invadeze județul. Asta, dacă noi am trăi intr-o țară cât de cât normală.

    Răspunsul la intrebarea nr. 1, exprimat in cifre octanice este: de 8 (opt) ani, începând din 2005, cu intrerupere de un an în perioada 2009-2010.

    Întrebarea nr. 2: Care este gradul de autoritate, prestigiul de care se bucură Prefectul sau Directorul A.P.M. Satu Mare în ochii primașilor din județ, dacă pentru rezolvarea problemei ierbii pârloagelor, a ambroziei, o plantă tratată cu totală indiferență de către primari, pe care-i “doare efectiv în cot” de ea, Prefectul și directoarea lui pește prăjit de Crasna, trebuie să apeleze la rugăciunile rostite din anvon de preoții de toate confesiunile din județ, adică la ajutorul Divinității??? Se spune că cea mai eficientă este ruga unui rabin fiindcă ei cunosc limba potrivită. Rog frumos să se apeleze. Neapărat!

    Răspunsul la întrebarea nr. 2, exprimat în procente, pe o scară de la 0 la 100 este: de 1% (unu la sută) adică foarte aproape de clasicul zero barat.

    Halal să vă fie incompetenților de la ANM SM! Ar fi cazul să faceți pași. Mărunți dar rapizi, ca să dispăreți urgent dincolo de linia orizontului.

  4. iiiii….asa ceva ca popii sa se ocupe de aceste lucruri,,adica sa dea comanda scolilor primariilor….asta inseamna ca recunoasteti situatia din tara noastra…popii trag toate fraiele…!!!rusine d-zeu sa i pedepseasca pe acesti asa zisi popi!!!….

  5. Asa prefect -asa primari (si viceversa) ! ?
    Ordinul nu se discuta-se EXECUTA. Daca nu…..atunci vine AMENDA !
    Iarba parloagelor ?
    Sunteti analfabeti ?Va rezumati doar la atat ?
    De ce nu aratati cum arata aceasta planta ? De ce nu-i spuneti toate denumirile ,chiar si in latina ?
    De ce nu se face educatie in scoala vizavi de aceasta planta ?
    De ce nu se fac actiuni de distrugere cu voluntari,cu elevi,etc ?

  6. Domnule primar!
    Trimiteti va rog o echipa de la Florisal pt. a curata zona fostei parcari Autonova,teren care este in administrarea primariei…e plina de iarba parloagelor.
    E apelul unei mame a carui copil sufera acum din cauza alergiei provocata de aceasta planta.
    Mobilizati-va impreuna cu cei de la Agentia de Protectie a Mediului!!! Sunt foarte multe zone invadate de aceasta nenorocita planta care e acum in plina perioada de inflorire.Luati exemplul tarii vecine care ia masuri drastice in acest sens.

  7. Domnule primar!
    Trimiteti va rog o echipa de la Florisal pt. a curata zona fostei parcari Autonova,teren care este in administrarea primariei…e plina de iarba parloagelor.
    E apelul unei mame a carui copil sufera acum din cauza acestei alergii.
    E un apel si catre cei de la Agentia de Protectie a Mediului!!! Sunt foarte multe zone invadate de aceasta nenorocita planta.Luati exemplul tarii vecine care ia masuri drastice in acest sens.

  8. Aceasta planta provoaca alergii chinuitoare! Ochii rosii, lacrimi care curg tot timpul, nasul la fel, sufocare, tusa cumplita, stranut dupa stranut, febra, frisoane, si in toate aceste chinuri bolnavul mai trebuie sa si munceasca! Tratamentul este foarte scump dar neeficient atita timp cit planta nu e stirpita inca din radacini! Dar la noi celor care ar trebui sa faca asta, nici ca le pasa . Le doresc cit mai multe alergii!

  9. Această plantă provoacă alergii cumplite, care nu trec toata viata. Bolnavul ajunge că se sufocă, tușește continuu, ochii sint roșii, umflați, curg lacrimile tot timpul, la fel nasul, se stranuta foarte des, febram frisoane, si in toate aceste chinuri omul mai trebuie sa si munceasca. Desigur, tratamentul este foarte scump, dar ineficient atita timp cit planata exista. Ea trebuie stirpită din radacina. Insa cine ar trebui sa faca asta….nu face! Le doresc CIT MAI MULTE ALERGII !

Lasă un răspuns