Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru o masa de Pasti cu de toate maramuresenii scot din buzunar pana la 800 lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vinul, tuica si bauturile mai fine ne usureaza bugetul de inca 100-150 lei

[slideshow id=2867]

Pentru ca de sarbatori mesele romanilor sunt imbelsugate, fiecare gospodina se preocupa din timp sa se aprovizioneze cu cele necesare si sa pregateasca tot felul de bunatati. Dar cat costa toate acestea? Mult, avand in vedere vremurile grele pe care le traversam si faptul ca cei mai multi comercianti cresc preturile in aceasta perioada, desi ar trebui sa fie invers. Un scurt calcul evidentiaza ca masa de Pasti ajunge sa coste intre 200 si 800 lei, in functie de buget si de dorintele gastronomice.

Pe pozitia numarul unu in meniu sunt mielul umplut si sunca, acestea costand in jur de 100-150 lei, in functie de cantitate. Ele trebuie asezonate cu branzeturi, dar si cu multe verdeturi, cum ar fi ceapa si usturoiul verde, ridichi. Rosiile sunt nelipsite din meniul pascal de cand cu supermarketurile. Pretul lor este cuprins intre 6,5 si 8 lei/kg si trebuie spus ca fata de anul trecut s-au scumpit cu aproximativ 30-40%. Pasca si cozonacii sunt la fel de importante, contributia lor la cheltuielile totale ajungand la 30-50 de lei. Aceasta pentru ca multe gospodine prefera sa le achizitioneze din magazine decat sa se le faca in casa. Ce sa mai spunem de prajituri, care ajung sa coste intre 25 si 35 lei kilogramul. Iar de sarbatori se comanda sau se fac in casa cel putin doua kilograme de dulciuri. Nu trebuie uitate nici ouale rosii sau cele divers impodobite pentru “gradinarii” care vin la stropit. E drept ca acum copiii nu se mai multumesc cu oua rosii, ci trebuie ca gazdele sa le ofere delicatese sau bani, de care se bucura cel mai mult.

Bauturile, un capitol costisitor

Insa, in tot iuresul pregatirilor, nu trebuie sa uitam sa aducem un plus de farmec sarbatorilor. De aceea nu trebuie sa lipseasca micile decoruri. Un aranjament floral, un cos cu oua incondeiate, o lumanare aprinsa sunt cateva “artificii” care dau culoare meselor festive. Era sa uit de bautura. Si rau faceam, pentru ca si la acest capitol trebuie alocate fonduri destul de mari. Pentru ca nu contabilizam doar apa minerala, sucul, vinul si tuica, ci si bauturile mai fine gen whisky, gin, coniac, care au cam inlocuit produsele traditionale. Daca un litru de vin costa 5 lei la piata sau 7-20 lei sticla in magazine, in functie de calitate, producator, vechime, delicatesele sar cu mult de aceste valori. Asa ca si aici mai trebuie alocat in jur de 100-150 de lei. Daca mai tinem cont ca iepurasul este asteptat si de cei mici, trebuie si el sponsorizat cu o suma oarecare, pentru a putea aduce copiilor jucarioare si dulciuri sau poate mici obiecte de imbracaminte.

Daca facem un calcul simplu ajungem la concluzia ca vom scoate din buzunar intre 200 si 1.000 lei pentru Pasti. Insa un lucru este important. Sarbatorile nu trebuie sa fie un motiv de excese, ci un prilej de bucurie, un moment cand familia este impreuna si se bucura de semnificatia Invierii Domnului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns