Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCHIMBĂRI PE PIAȚA DE LEGUME

Pepenii verzi de Pişcolt abia au apărut pe piaţă în urmă cu mai bine de o săptămână

Pepenii verzi de Pişcolt abia au apărut pe piaţă în urmă cu mai bine de o săptămână
Pișcoltenii au ieșit la stradă cu legumele 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Adesea, pe unele posturi naţionale de televiziune am auzit în ultima perioadă că se vorbea şi încă se vorbeşte despre pepenii verzi de Dăbuleni. Cultivatorilor, dar şi pepenilor le-a mers vestea. Iată că şi pe mai departe, legumicultorii din zona de Sud a ţării, ajung în toată ţara, cu produsele lor legumicole.

 

 

Dacă în urmă cu aproape două – trei săptămâni, comercianţii din pieţele sătmărene nu se sfiau să scrie că vând roşii olteneşti, lucrurile s-au schimbat. Ulterior a dispărut această inscripţie.

 

 

A venit rândul pepenilor cultivaţi în Sud, ofertaţi la engross-urile din zona noastră. Dar de această dată, pepenii care se vând la 5 lei kilogramul, au eticheta – pepeni de Pişcolt. Eticheta este o modalitate de manipulare a consumatorilor.

 

 

Potrivit informaţiilor făcute publice de către publicaţia Agroinfo, cultivatorii de pepeni din zona de Sud a României sunt disperaţi.

 

 

Preţul de vânzare a pepenilor verzi de pe câmp a ajuns la 40-50 de bani kilogramul faţă de 1,5 lei kilogramul în anul precedent. Acesta este unul dintre motivele pentru care şi în pieţele sătmărene se vând pepeni, dar mai puţin de Pişcolt.

 

 

La depozitele specializate, inclusiv la Satu Mare, pepenii verzi se vând la preţ identic cu cel al cartofilor, al verzei timpurii şi chiar al castraveţilor, adică, la 2 lei kilogramul.

 

 

Revenind la pepenii de Pişcolt, aşa cum ne-a spus recent Dan Negrea, cunoscut legumicultor al zonei, un om cu rezultate bune şi foarte bune în activitatea pe care o desfăşoară, primul legumicultor local care a ieşit pe piaţă cu pepeni produşi de el a fost Cosmin Dobra, urmat de cel care ne-a dat informaţia.

 

 

Pișcoltenii au ieșit la stradă cu legumele

 

 

Culmea este că pe drumul ce traversează satul Pişcolt, este în creştere numărul celor care au scos la stradă pepeni, legume diverse. Din cele mai sus consemnate se poate deduce cu uşurinţă ce provenienţă ar putea avea majoritatea pepenilor ofertaţi în “patria” sătmăreană a pepenilor. Ne abţinem de la comentarii. Fiecare om trăieşte aşa cum poate, iar cumpărătorii au libertatea de a alege, banii le aparţin.

 

 

 

Rămaşi la dialogul despre legumicultură, Dan Negrea a făcut o afirmaţie care poate duce la disperare o serie de legumicultori. Banii oferiţi de guvern pentru a încuraja producţia de tomate, implicit a cultivării şi a altor legume incluse în program, au stârnit interesul unui număr tot mai mare de legumicultori care sperau în găsirea cheii succesului.

 

 

Renunţarea la termenul final de odinioară de livrare a roşiilor în cadrul acestui program face ca oferta să fie din ce în ce mai mare, mai ales la roşii, iar tot mai mulţi legumicultori înscrişi în program să poată încasa suma stabilită, dovedind producţia şi desfacerea legumelor. În această perioadă, aşa cum probabil aţi remarcat şi dumneavoastră, oferta de roşii mai ales este mare in pieţe, iar preţurile sunt cuprinse între 3 şi 5 lei kilogramul, inclusiv pentru faimoasele şi zemoasele roşii roze. Oferta deosebită este în avantajul consumatorilor. Sunt asigurate condiţiile ca preţurile să scadă şi pe mai departe, spre deziluzia legumicultorilor, care sperau în mai mult.

 

 

Profit au cei care și-au deschis puncte proprii de desfacere

 

 

Având în vedere cele de mai sus, spunea legumicultorul Dan Negrea, şansa de a face profit este de partea celor care au puncte proprii de desfacere a producţiei – magazine şi/sau standuri deja cunoscute. De profit ar putea avea parte şi comercianţii care acum cumpără roşiile cu un preţ şi le scot pe piaţă la preţ cel puţin dublu. Unde mai punem faptul că, o să scadă treptat pentru o vreme numărul cumpărătorilor pe fondul coacerii roşiilor în micile gospodării din vecinătatea casei, inclusiv acolo unde unii orăşeni şi-au amenajat o mică grădină de legume.

 

 

Care va fi evoluţia preţurilor legumelor în pieţele specializate o vom monitoriza. Abia pe seama celor constatate vom putea spune dacă interlocutorul nostru a intuit bine sau cu erori scăderile de preţuri pe seama ofertei în continuă creştere.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns