Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Persoanele fizice care au efectuat tranzactii imobiliare pe banda rulanta vor plati retroactiv TVA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In plus, au de achitat si penalitati de intarziere

In incercarea de a aduce mai multi bani la buget dar si pentru a instala o anumita normalitate in randul persoanelor fizice care au bagat in buzunar zeci de mii de lei din tranzactii imobiliare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a impus controale in acest sens. Au fost vizati contribuabilii care au efectuat tranzactii cu locuinte in perioada 2006-2008, au depasit plafonul de scutire de TVA de 35.000 de euro pe an si au efectuat mai mult de cinci tranzactii intr-un an.

In Maramures, actiunea a inceput inca de anul trecut. “Controalele au inceput in septembrie 2009, conform programului de activitate trimis de ANAF. In actiune au fost cuprinse 34 de persoane din Baia Mare si doua din Viseu care au efectuat mai mult de cinci tranzactii imobiliare in decursul unui an, numar care evidentiaza caracterul continuu al activitatii economice si implicit o afacere pentru care este obligatoriu de platit TVA”, ne-a declarat Vasile Hotea, director coordonator adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures. El a subliniat ca verificarile s-au facut pe baza informatiilor transmise de notari in Declaratia 208, unde acestia trebuie sa declare contractele de vanzare- cumparare incheiate. Din cei verificati doar noua cetateni sunt buni de plata. “Actiunea s-a finalizat cu realizarea a noua inspectii fiscale pentru care s-a calculat un TVA suplimentar de 335.000 lei si dobanzi in valoare de 170.000 lei”, a precizat Vasile Hotea. Pentru neplata la termen a TVA se percep majorari de intarziere de 0,1% pe zi.

S-au inregistrat patru contestatii

Din cele noua persoane care sunt bune de plata, patru au contestat decizia inspectorilor fiscali. Ei au motivat acest lucru prin faptul ca operatiunile efectuate  nu au avut caracter de continuitate si persoanele fizice nu au calitatea de platitor de TVA, a spus Hotea. Legea prevede ca la vanzari de peste 35.000 de euro, esti obligat sa te declari platitor de TVA si sa achiti aceasta obligatie la buget. In cazul tranzactiilor imobiliare ale persoanelor fizice aceasta obligatie revine doar daca se evidentiaza caracterul continuu al acestei activitati, caz in care se impune plata TVA, mai exact 19% din pretul de vanzare. Contribuabilii vizati se considera nedreptatiti din cauza ca astfel, Fiscul va percepe retroactiv TVA pe case. Ei argumenteaza ca la data tranzactiilor nu au fost anuntati ca aceste operatiuni ar fi purtatoare de TVA, iar acum sunt pusi in situatia de a plati atat taxa cat si penalitatile de intarziere aferente. E adevarat, sunt cazuri in care persoane fizice au construit blocuri de locuinte sau ansambluri rezidentiale si apoi le-au vandut la bucata castigand sume enorme fara a da nimic la stat din venitul realizat. Au fost persoane care au efectuat in jur de 1000 de tranzactii imobiliare pe an, dar in Maramures nu am avut astfel de situatii. Un lucru e sigur, legea nu este prea “ortodoxa”, pentru ca in Codul Fiscal nu este bine definit caracterul de continuitate al operatiunilor. Chiar daca multe persoane au prosperat in urma acestor tranzactii succesive, cazurile ar trebui tratate nu la gramada ci punctual, urmarindu-se castigurile fiecaruia, daca tot se vrea sa se faca ceva corect.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns