Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Persoanele fizice și juridice nu au voie să ardă vegetația fără acceptul autorităților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare reaminteşte prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, respectiv obligațiile ce revin tuturor persoanelor fizice si juridice conform art. 94 alin.1, lit. n) de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Cu toate că arderea vegetației încă reprezintă o practică des întâlnită în activităţile de curățare sau igienizare a terenurilor, aceasta nu este în concordanță cu principiile de protecție a mediului, astfel că arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale. Mai mult, arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

APM Satu Mare va emite, la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri, acceptul pentru arderea miriştii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase pe baza următoarelor acte: act doveditor de la Direcţia Fitosanitară Satu Mare privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării, care să specifice că arderea miriştei se impune ca o măsură de carantină fitosanitară; notificarea prin care s-a efectuat informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă de pe raza unităţii administrative teritorială locală pentru obținerea permisului de lucru cu focul;  notificare către GNM-Comisariatul Judeţean Satu Mare; un plan de încadrare a parcelelor în care se vor arde miriştea, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, pentru verificarea amplasamentului în raport cu ariile naturale protejate existente în judeţul Satu Mare; acolo unde este cazul, obţinerea avizului administratorului ariilor naturale protejate (ANANP- Serviciul Teritorial Satu Mare).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea prevederilor legale menționate.

Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) fermierii au obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase este dăunătoare mediului. Incendiile determină creşterea poluării aerului prin fumul rezultat, care duce la creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră și contribuie la fenomenul de încălzire globală. De asemenea determină scăderea fertilității solurilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns