Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 1000 de credincioşi au participat la târnosirea Bisericii ortodoxe din Tarna Mare

Peste 1000 de credincioşi au participat la târnosirea Bisericii ortodoxe din Tarna Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Peste 1000 de credincioşi au participat la târnosirea Bisericii ortodoxe din Tarna Mare
Peste 1000 de credincioşi au participat la târnosirea Bisericii ortodoxe din Tarna Mare

În duminica a IV-a după Rusalii, cea a  Vindecării slugii sutaşului, la Tarna Mare a avut loc târnosirea Bisericii ortodoxe cu hramul “Soborul sfântului Ioan Botezătorul”.  La 120 de ani de existenţă a acestui sfânt lăcaş, slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, printre care protopopul de Oaş, pr. Mihai Feher alături de părintele paroh Daniel Păcurar.

Urmând tradiţia locului, PS Iustin a fost întâmpinat la intrarea în comună cu pâine şi sare de către primarul comunei, Mariana Sobius alături de care s-au aflat mai multe oficialităţi locale şi fii ai satului, îmbrăcaţi în portul tradiţional.

După acest prim moment, întregul alai a ajuns la biserică unde, în sunetul clopotelor, preoţii şi credincioşii l-au primit pe episcop cu multă bucurie. O fetiţă i-a oferit un frumos buchet de flori, iar episcopul Iustin a binecuvântat-o oferindu-i şi o iconiţă.

La acest moment de mare însemnătate pentru biserica ortodoxă din Tarna Mare au luat parte peste 1000 de credincioşi, fii ai satului, dar şi localnici din satele învecinate, autorităţi locale şi judeţene, prin prezenţa prefectului Eugeniu Avram.

Pentru început a fost oficiată Slujba de târnosire, în urma lucrărilor ample de restaurare a bisericii în interior şi exterior. Pentru prima dată biserica a fost pictată în interior, s-a înnoit catapeteasma şi totodată icoanele de pe catapeteasmă, s-a reorganizat altarul şi s-a rezidit masa Sfântului altar. Tot cu acest prilej, lăcaşul de rugăciune a primit şi un al doilea hram, al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. “(…) Nu putem decât să ne minunăm cum în vremuri grele, de privaţiuni economice,  credincioşii cu multă dragoste faţă de Dumnezeu şi de biserica lor, moştenită din moşi- strămoşi au găsit resursele necesare, dar mai ales dragostea şi puterea  duhovnicească să-şi înnoiască biserica şi să ofere ofrandele lor pentru ca biserica să arate aşa cum se cuvine să arate casa lui Dumnezeu” a spus PS. Iustin Sigheteanul.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de episcopul Iustin Sigheteanul şi soborul de preoţi pe o scenă amenajată în curtea bisericii.

În predica sa, arhiereul vicar Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre minunea Vindecării slugii sutaşului, din care s-au desprins mai multe mesaje. În primul rând, datoria pe care o avem cu toţii de a şti să fim solidari cu semenii noştri, de a fi sensibili la suferinţele şi nevoile aproapelui, dar şi datoria faţă de sfinţenia cuvântului în general, nu numai a cuvântului dat sau primit, puterea cuvântului care poate să zidească, dar în acelaşi timp să nimicească, să fim atenţi cum folosim cuvântul în viaţa noastră şi în ce fel ne raportăm la ceilalţi. Totodată mesajul vindecării slugii sutaşului este că  Mântuitorul arată prin această vindecare apostolilor care aveau să-l suplinească după Înviere şi Înăţarea la Cer, că “Dumnezeu îi iubeşte pe toţi oamenii, nu face diferenţă între ei. Toţi oamenii sunt fiii lui Dumnezeu şi că pe toţi vrea să îi vindece, de bolile sufleteşti şi trupeşti. (…)” a mai spus episcopul, Iustin Sigheteanul.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns