Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 150 de artefacte de la Tărtăria, expuse la Muzeul din Alba Iulia

Artefacte de la Tărtăria
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Artefacte de la Tărtăria
Artefacte de la Tărtăria

Muzeul Naţional din Alba Iulia expune peste 150 de obiecte care datează din anii 4.000 înaintea erei noastre, între care obiecte de uz casnic, unelte, podoabe şi reprezentări ale zeităţilor, care au fost descoperite în perioada 2010-2015 în situl de la Tărtăria, informează corespondentul MEDIAFAX.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia expune peste 150 de obiecte care datează din anii 4.000 înaintea erei noastre, între care obiecte de uz casnic, unelte, podoabe şi reprezentări ale zeităţilor, care au fost descoperite în perioada 2010-2015, în importantul sit arheologic de la Tărtăria.

Expoziţia “Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria-Gura Luncii” a fost vernisată, joi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi poate fi vizitată până în jurul datei de 20 februarie.

“Am realizat o expoziţie temporară cu piese care redau ideile şi credinţele religioase ale epocii respective, precum şi piese care redau viaţa de zi cu zi, piese de uz casnic. Toate aceste artefacte nu au mai fost aduse împreună într-o expoziţie, fiind puse acum pentru că este vorba de rezultatul a cinci ani de cercetări arheologice”, a declarat arheologul Cristian Florescu corespondentului MEDIAFAX.

Între piesele expuse se află vase de ceramică, greutăţi pentru plase de pescuit, unelte de os şi piatră, străpungătoare şi spatule cu care îşi prelucrau oamenii hainele, figurine, statuete antropomorfe, podoabe, elemente ale vieţii spirituale şi reprezentări ale zeităţilor.

”Aşa cum în momentul de faţă avem icoane, aşa şi ei îşi reprezentau zeităţile de acum 6.000 de ani”, a explicat Cristian Florescu corespondentului MEDIAFAX.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

TIMP LIBER

Tabără de arheologie duminică şi luni la Medieşu Aurit

Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Asociaţia ”Omnis Barbaria” şi S.C. Raio Press Bucureşti organizează în perioada 7-8 august 2016, duminică şi luni aşadar, la Rezervaţia arheologică “Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit”, pentru prima dată în judeţul Satu Mare, o tabără de arheologie, la care vor participa un număr de 44 de elevi de gimnaziu din Bucureşti.