Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 180 de preşcolari au dansat şi-au cântat pe scena Festivalului cântecului şi jocului popular din Lipău

Concurenti alaturi de de tanti Măricuţa Ghicean, cea care tesea la razboi in curtea caminului cultural
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Concurenti alaturi de de tanti Măricuţa Ghicean, cea care tesea la razboi in curtea caminului cultural
Concurenti alaturi de de tanti Măricuţa Ghicean, cea care tesea la razboi in curtea caminului cultural

Marele Trofeu al ediţiei din acest an a fost câştigat de formaţia de dans oşenesc de la Grădiniţa Mondiala Satu Mare

Sâmbătă, 25 mai 2013, Căminul cultural din Lipău a fost gazda ediţiei cu numărul trei a Festivalului cântecului şi jocului popular, eveniment care a luat naştere în urmă cu trei ani la iniţiativa educatoarelor Nelica Pop şi Florentina Andreica, mamă şi fiică. Festivalul este organizat de Şcoala Culciu Mare, Structura Lipău, partener fiind Ansamblul Cununiţa condus de Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas.

Peste 180 de preşcolari de la mai multe grădiniţe din judeţ au intrat în scenă la ediţia din acest an, bucurându-se de un juriu format din binecunoscuta interpretă Maria Carmen Sas, inspector pentru învăţământul preşcolar Leontina Ghiţ, Anuca Cupşa – directoarea Grădiniţei 14 Mai, Zelianina Achim – Primăria Culciu şi Folop Orsolya – director adjunct al Şcolii Gimnaziale Culciu Mare. Festivalul de la Lipău a luat naştere pornind de la ideea că orice copil e o minune, un diamant care şlefuit, în timp devine valoros. Organizatoarea Nelica Pop este sigură că adevăratele valori şi talente se pot descoperi de la vârsta preşcolară şi că a fi dascăl nu înseamnă doar a practica o meserie, ci e un exerciţiu de dăruire şi permanentă investiţie sufletească. Pe scena festivalului de la Lipău au vorbit în deschiderea spectacolului primarul comunei Culciu, Domokos Alexandru, care a mărturisit că va sprijini şi de-acum înainte acest frumos proiect, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef, care înainte de a le transmite succes copiilor participanţi la concurs a felicitat organizatorii pentru că fac tot ceea ce pot să conserve valorile, tradiţiile şi obiceiurile de pe meleagurile noastre. A luat cuvântul şi inspectoarea Leontina Ghiţ şi părintele Ioan Iederan care consideră că acest gen de evenimente ridică valoarea culturală a satului Lipău pe care părintele l-a numit ‘’Ierusalimul cel nou pentru că aici renasc tradiţii şi obiceiuri care ne aduc bucurie în suflet’’.

Festivalul este organizat de Şcoala Culciu Mare, Structura Lipău, partener fiind Ansamblul Cununiţa condus de Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas
Festivalul este organizat de Şcoala Culciu Mare, Structura Lipău, partener fiind Ansamblul Cununiţa condus de Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas

În timp ce pe scenă au intrat concurenţii, acompaniaţi de orchestra Ansamblului folcloric Cununiţa dirijată de Ionuţ Chilinţan, în curtea căminului cultural a fost amenajat un adevărat spaţiu folcloric. De cum ai păşit în curte ai intrat într-o mare gospodărie în care se cresc animale domestice şi păsări, toate expuse pentru a fi admirate în special de prichindeii veniţi de la oraş. În jurul războiului de ţesut, mânuit ca nimeni alta-n satul Lipău de tanti Măricuţa Ghicean, s-au adunat zeci de copilaşi curioşi să vadă cum se ţese un covor.

 

Rezultatele competiţiei

 

Şi fiindcă a fost un concurs, juriul a desemnat şi câştigătorii, deşi nu le-a fost deloc uşor să facă alegerea. Marele Trofeu al ediţiei 2013 a Festivalului cântecului şi jocului popular Lipău a fost câştigat de formaţia de dans oşenesc de la Grădiniţa Mondiala Satu Mare, ansamblu de dansuri format din preşcolarii grupei mari îndrumaţi de educatoarele Cristina Bumb şi Mirela Scurtu. La secţiunea dansuri premiul I a fost câştigat de GPP nr. 1 Tăşnad cu dans codrenesc prezentat de grupa combinată – educatoare Nicoleta Foldeş şi Adriana Farcău, premiul al doilea a mers la GPP nr. 33 Satu Mare cu dans codrenesc prezentat de grupa mare, educatoare Maria Iederan şi Maria Tocaci, la GPN Lipău – dans codrenesc – grupa combinată – educatoare Nelica Pop şi Florica Robotin, premiul al treilea a fost obţinut de GPP Guliver Corp B Satu Mare grupa mare care a prezentat un dans someşan sub îndrumarea educatoarelor Lenuţa Pop şi Crina Iznăvoiu, iar GPP nr. 1 Satu Mare a câştigat premiul de popularitate cu un dans ţigănesc prezentat de grupa mijlocie pregătită de Rodica Moga şi Melania Andreica.

Dans codrenesc - GPN Lipau
Dans codrenesc – GPN Lipau

La categoria solişti vocali pe locul I s-au situat Iulia Maria Bura – grupa mare la GPN Supuru de Jos, educatoare Eva Kurti Sâmperan. Premiul al doilea a fost câştigat de Miruna Pop de la GPP Draga mea Satu Mare, o fetiţă din grupa mare pregătită de educatoarea Maria Cioară, Şimon Theresa – grupa mare la GPP Voinicelul Satu Mare – educatoare Florica Sabou, Maria Greta Beke – grupa mijlocie GPN Oraşu Nou – educatoare Bartoş Kocsis Ildiko. Premiul al treilea a revenit soliştilor Alexandra Tara din grupa mare de la GPN Roşiori – educatoare Daniela Nistor, Rareş Bibarţ – grupa mare la GPP Voinicelul – educatoare Florica Sabou şi Maria Miclăuş din grupa mare de la GPP nr. 1 Satu Mare, educatoare Florentina Andreica şi Rodica Moga.

Toţi copiii au primit premii, iar în încheiere au oferit un moment artisitc Ansamblul Mugurii Moftinului, soliste ale Cununiţei Năzdrăvane şi Ansamblul Codruleţul Homoroade.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns