Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 3.500 de gospodarii din Maramures nu au curent electric

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se afla in astfel de situatii familii din: Tautii Magheraus, Targu Lapus, Satulung, Grosii Tiblesului, Ulmeni, Sarasau, Salistea, Moisei etc.

Premierul Emil Boc a afirmat ca pana la finele lui 2012 vor fi racordate la sistemul national de electricitate toate gospodariile din tara. Investitia se ridica la sute de milioane de lei. In Maramures sunt aproximativ 3.500 de gospodarii neelectrificate. Insa sunt putine sanse ca oamenii sa aiba curent electric in casele lor in urmatorii ani, daca asteapta banii de la guvern. Pentru ca de la declaratii politice la fapte e cale lunga.

Lucrarile de extindere a retelelor electrice se pot realiza din fonduri de la Guvern, de la autoritatile locale sau din fondurile proprii ale cetatenilor. Electrica nu mai aloca fonduri pentru astfel de programe, astfel ca acum gestiunea programului de electrificare revine exclusiv Consiliului Judetean. Lazar Mojolic, sef serviciu la Directia Planificare Teritoriala Urbanism a precizat ca la aceasta data  in Maramures sunt in jur de 3.500 de gospodarii neelectrificate. In urma cu trei ani, a fost elaborat programul national “Electrificare 2007-2009”, dar banii s-au cam lasat asteptati. In anul anul 2008 s-au intocmit documentatiile in vederea electrificarii a 28 de zone din Maramures, dar s-au primit fonduri pentru doua: extinderea de retele in Targu Lapus si Tautii Magheraus, pentru care s-au alocat 280.000 lei, respectiv 120.000 lei. Anul trecut au fost incluse in lista inca 13 zone din Maramures, iar recent consilierii judeteni au mai aprobat extinderi de retele pentru inca 22 de zone. ~nsa bani ioc, cel putin deocamdata.

Peste un milion de lei pentru electrificarea a 27 de case

Lazar Mojolic spune ca in afara de cateva zone din Ocna :ugatag, Tauti Magheraus si Grosi, unde exista un numar mare de gospodarii neelecrificate, in rest e vorba de case izolate din catunele maramuresene. “~n general locuintele sunt dispersate, 10-20 de case situate departe de vatra satului. Este vorba de case dispersate construite dupa etapele anterioare de extinderi de retele. ~n cele mai multe cazuri costurile introducerii curentului electric pe gospodarie sunt foarte mari, investititia nefiind amortizata nici pe parcursul a trei generatii. De exemplu, in Valea Viseului, costul electrificarii a celor 27 de gospodarii far curent electric depaseste un milion de lei”, a adaugat interlocutorul. Printre zecile de primarii din judet au solicitat bani pentru electrificarea caselor se numara cele din Tautii Magheraus, Targu Lapus, Satulung, Grosii Tiblesului, Ulmeni, Sarasau, Salistea de Sus, Moisei, Coroieni, Cupseni, Poienile de sub Munte, Bistra, Farcasa, Cicarlau, Gardani, etc. Acestea si-au realizat documentatia de proiectare a lucrarilor de introducere a curentului electric in speranta ca vor beneficia de fonduri. ~nsa, mai sunt localitati cu gospodarii care nu au curent electric dar care nu au realizat studiile de fezabilitate. Ar mai fi de precizat ca valoarea investitiilor de extinderea retelei electrice in localitatile maramuresene depaseste 700 milioane lei. In aceste conditii sunt slabe sanse ca lucrarile sa se realizeze in urmatorii ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns