Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 30 de participanţi, la seminarul despre programele finanţate de la buget

Cristian Ratiu vorbeste participantilor despre programele finantate de la buget
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cristian Ratiu vorbeste participantilor despre programele finantate de la buget
Cristian Ratiu vorbeste participantilor despre programele finantate de la buget

De interes deosebit s-a bucurat şi prezentarea noii scheme de minimis

Joi, 27 iunie, începând cu ora 12, la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu Mare a avut loc un seminar organizat de cameră împreună cu biroul local al  Oficiului Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie (OTIMMC) şi cu Finanţele judeţene.

De fapt, acţiunea cu tema “Programe cu finanţări nerambursabile în sprijinul mediului de afaceri” a avut 3 părţi şi anumeŞ prezentarea CCIA şi a a programelor pe care le derulează, prezentarea programelor cu finanţare de la buget şi prezentarea ultimelor noutăţi referitoare la ajutorul de stat cunoscut sub numele de “minimis”.

La seminar au participat peste 30 de oameni de afaceri sau din mediul de afaceri, mulţi interesaţi de noutăţile apărute la programe şi de cel numit “minimis”.

 

CCIA implementează mai multe programe

 

Marinela Cristuţiu, din cadrul CCIA, a deschis acţiunea cu prezentarea programelor pe care le implementează camera, un ONG care se autofinanţează şi nu primeşte bani de la buget, aşa cum se vehiculează.

Majoritatea programelor derulate sunt din domeniul formării profesionale, iar la cel denumit SIAS, este în parteneriat cu alte camere de comerţ din ţară.

Vorbitoarea a amintit şi de programul ADAPTIC, dar şi despre schimburi de experienţă la camere de comerţ din Italia şi Spania.

 

Multe dintre programele cu finanţare de la buget se derulează în continuare.

 

Cristian Raţiu, reprezentantul local al OTIMMC, a vorbit despre programele cu finanţare de la bugetul de stat, majoritatea aceasora fiind programe care s-au derulat şi în anii trecuţi, unele fiind doar continuate în 2013.

Guvernul finanţează mediul economic prin programe structurate pe 5 capitole, fiecare capitol cu câteva programe. Capitolele mari sunt din domeniul creşterii performanţelor IMM-urilor, crearea premiselor pentru dezvoltarea bazei antreprenoriale (la acest capitol se regăseşte şi Programul START pentru tineri), implementarea politicilor în domeniul cooperatist, implementarea politicilor în domeniul comerţului interior, dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi a serviciilor, precum şi două programe pentru domeniul turismului.

Dintre programele lansate sau ce urmează a fi lansate, două sunt în fapt continuarea în alte condiţii a acestora şi anume< *Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzatorii tineri; şi  *Programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri.

De interes deosebit s-a bucurat şi prezentarea noii scheme de minimis, făcută de către Liliana Petrovici, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), sau Finanţele judeţene cum mai este cunoscută instituţia.

Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor mici şi mijlocii prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul MFP – Acţiuni generale, sub formă de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei al valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

Prima sesiune de depunere pentru programul de minimis se va derula în perioada 16 august– 31 octombrie, în limita bugetului anual alocat schemei. Decizia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a fost luată ca urmare a consultării mediului de afaceri şi a semnalelor sosite din partea acestuia cu privire la termenele de emitere şi de valabilitate a unor documente anexate cererii de acord pentru finanţare.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns