Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 300 de persoane vor fi instruite si calificate prin proiectul “O sansa pentru cei din mediul rural”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

40 dintre cursanti vor fi ajutati sa-si deschida o firma

[slideshow id=4631]

Fundatia Centrul pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CD IMM) Maramures a organizat, marti, o conferinta de presa de lansare a proiectului “O sansa pentru cei din mediul rural”, cofinantat din Fondul Social European. Prin acest proiect vor fi instruite 160 de persoane, vor urma cursuri de calificare alti 60 de cetateni, iar 40 dintre ei vor fi ajutati sa-si deschida o firma.

Proiectul a fost realizat de CDIMM Maramures, in parteneriat cu Asociatia Centru Harghita de Inovare si Incubare in Afaceri si se deruleaza incepand cu data de 1 august. El se adreseaza persoanelor inactive, a celor aflate in cautarea unui loc de munca, somerilor, somerilor de lunga durata si persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta ce isi au dominicliul in mediul rural din regiunile de Nord Vest si Centru.  “CD IMM are in derulare doua proiecte in care fundatia pe care o reprezentam este titulara si unul in care suntem parteneri. Proiectul in discutie se adreseaza exclusiv intreprinzatorilor din mediul rural”, a precizat Radu Big, directorul CD IMM Maramures. Aceasta deoarece majoritatea programelor se deruleaza in marile orase si nu prea se face mare lucru pentru cei care locuiesc la sate. “Agricultura de subzistenta este din ce in ce mai nerentabila. S-a dovedit ca doar 20% din comunitatea rurala poate trai din agricultura restul trebuie sa se ocupe de altceva. Agricultura facuta pe loturi mici te poate aduce la sapa de lemn in 10 ani, de aceea ori se lucreaza pe loturi mai mari, ori e nevoie sa se demareze mici afaceri in alte domenii. Ne dorim sa informam oamenii si sa-i constientizam ca trebuie sa actioneze in domeniul nonagricol”, a precizat Vlad Pascu, managerul proiectului.

Valoarea proiectului – 5,4 milioane lei

Pascu a subliniat ca va fi realizat un raport privind situatia somajului in zonele rurale, ca vor fi organizate seminarii de informare a elevilor din anii terminali privind oportunitatile existente pentru educare si ocupare in domenii non agricole, seminarii de promovare a ideii de infiintare a unei afaceri. In cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de instruire pentru 160 de persoane din mediul rural, interesate sa demareze o afacere si cursuri de calificare in conducerea unei afaceri, recunoscute CNFPA, pentru 60 de tarani. Totodata se va acorda consultanta in afaceri celor interesati sa-si dezvolte o afacere proprie. “Obiectivul nostru este ca in final sa fie infiintate minim 40 de firme in mediul rural. Cheltuielile de infiintare vor fi suportate din fondurile proiectului. De asemenea, ne dorim ca cel putin 40 de persoane din grupul tinta sa fie plasate in munca”, a mentionat Vlad Pascu. In prima etapa se vor identifica zonele in care s-ar putea implementa acest proiect. Beneficiari pot fi orice persoane  care nu au un loc de munca, traiesc din agricultura de subzistenta, au domiciliul in mediul rural si au studii medii. De asemenea, foarte importanta este dorinta de a demara o afacere. “Cu 15.000 de euro poti incepe o activitate in mediul rural. Exista banci care au programe destinate start-up-ului. Ulterior, se poate accesa si un alt nivel de finantare daca se dovedeste ca intr-un an ratele sunt achitate la termen”, a mentionat Radu Big. Managerul proiectului considera ca daca oamenii vor fi informati si instruiti vor avea mult de castigat. Unii vor dori sa-si deschida o pensiune insa nu orice zona se preteaza la asa ceva. In plus, ei trebuie sa stie si cum trebuie sa-si amenajeze o pensiune rurala pentru ca strainii nu vin pentru ornamentatii de inox sau termopane, ci pentru traditiile si obiceiurile pastrate din mosi stramosi, a tinut sa precizeze Vlad Pascu. Valoarea totala a proiectului este de 5.481.855 lei, din care asitenta financiara nerambursabila este de 5,37 milioane lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns