Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 99% dintre elevii din judeţ s-au înscris la ore de religie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj sm 2Potrivit datelor furnizate de inspectorul şcolar Călin Durla, doar 188 de elevi din 38.177 nu s-au înscris la ore de religie, ceea ce reprezintă 99,6%.

Astfel, dintre cei 38.177 de elevi înmatriculaţi în toate cele trei cicluri de învăţământ, 37.989 elevi sunt înscrişi la ore de religie. Interlocutorul a precizat că este vorba de mai multe religii sau culte aparţinând religiei creştine. Facem precizarea că vineri a fost ultima zi când elevii, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, se mai puteau solicita urmarea cursurilor la disciplina religie.

La nivel de ţară, 77 la sută dintre elevii solicită religie ca materie opţională
Aproximativ 77 la sută dintre elevii care fac în prezent religie ca materie opţională au ales să urmeze în continuare acest curs, a declarat, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, conform Mediafax.

 

Mai multe în ediția tipărită din “Informația Zilei” disponibilă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

18 comentarii

  1. André Froissard, relatează în Le Point (5 iunie 1993) următoarea versiune: “fraza lui Malraux despre secolul XXI chiar a fost spusă, depun mărturie, fiindcă a fost rostită de faţă cu mine, în cursul unei conversaţii în biroul de pe rue de Valois”.
    Ce vreau sa spun: si noi putem face multe comentarii, la urma urmei conteaza mai putin sensul pe care l-a dat Malraux frazei. Important este ca fara o educatie CRESTINA un om are toate sansele sa nu aiba nici un Dumnezeu. Vreau sa fac o distinctie clara in intre nevoia de principii morale (care sint date de Biblie) si modul cum aceste principii se afirma si se promoveaza (ceea ce face Biserica). Este la moda acum sa afirmi : eu sint modern, n-am nevoie de religie, religia ma indoctrineaza, lasa ca stiu eu ceea e bine si ce e rau. Nimic mai fals. Nu se poate renunta nici la Biblie, nici la Biserica. Daca sinteti atit de independenti, de ce nu renuntati si la clasa politica? La ce ne mai trebuie parlament? Vezi, situatia e mult mai complicata. Ca institutiile trebuie reformate, asta da, e valabil si pentru Biserica.

  2. @Babacu.
    „Mi-au pus în gură: secolul XXI va fi religios. O profeţie ridicolă; cred în schimb că dacă umanitatea secolului viitor nu găseşte nicăieri un model exemplar de om, va fi rău.”

    Este afirmaţia lui Malraux într-un dialog cu Max Torrès, publicată în Hôtes de passage, 1975, cap. 3.

  3. Domnu parinte, da la intrebarile de la articolul din 10 februarie de ce n-ai binevoit sa raspunzi? Spuneti si faceti doar ce va place, interesele voastre sunt mari ca sa o duceti din ce in ce mai bine. Simtiti si voi caci multi se indeparteaza de biserica doar din cauza voastra. Poate si infatisarile domniilor voastre lasa de dorit [barbile si pletele va fac ca niste …..] Credeti caci asa pareti ca niste sfinti? Asa va cere mai marii vostrii? Poate va schimbati pe viitor. Daca doriti intrebarile raman valabile.

  4. Un om inarmat atat cu stiinta cat si cu religie este de doua ori mai pregatit pentru cerintele actuale ale tarii noastre. Sigur ca religia nu indobitoceste, eu cred ca poate face chiar mai mult si sa contribuie la indemnarea elevilor sa-si insuseasca mai constiincios materia scolara. Pana si Papa Francisc a recunoscut ca legile fizicii si ale Universului sunt legile lui Dumnezeu si cine si le insuseste bine si le aplica corect va fi bine vazut atat de Dumnezeu cat si de Biserica. Asa ca nu mai trebuie cheltuita atata energie pe disputa stiinta-religie, ci trebuie exploatate avantajos ceea ce este bun in ambele.

  5. Rămân totuşi câteva întrebări:

    1. De ce sunt preoţi parohi care predau Religie şi nu îi lasă doar pe profesorii de Religie?
    Că doar din moment ce sunt preoţi parohi au deja o slujbă şi un salariu.

    2. De ce clericii nu luptă cu aceeeaşi energie, ca pentru ora de Religie, şi pentru ajutorarea nevoiaşilor?
    Că sunt puţine parohiile din judeţ care chiar se implică!

  6. Deci “crede si nu cerceta ” in lacasul stiintei-SCOALA…!Daca cifrele sunt reale,in sensul ca nu au fost fraudate ( ceea ce este putin probabil),este o victorie a bisericilor.O rusine a secolului XXI… Adapati-va din PET-uri cu apa sfintita si pupati moaste, dar NU ERA CAZUL SA VA OBLIGATI COPIII SA FACA ACELASI LUCRU! Lasati-i sa devina oameni demni si cu deschidere spre cunoastere.Nu le inchideti orizonturile cu decizii bazate pe frica si ignoranta voastra!

  7. S-a declanşat un mare război pe tema orei de Religie. Mă bucur că în judeţul nostru avem un astfel de rezultat. Părinţii au înţeles că Religia nu îndobitoceşte, ci îi zideşte sufleteşte pe copii. Dacă judecăm politic, definiţia democraţiei este: MINORITATEA SE SUPUNE MAJORITĂŢII. Nu a fost bine aşa. Acum s-a recurs la altă strategie, ca MAJORITATEA să se supună MINORTIĂŢII. Rezultatul este clar: Iisus Hristos este Cel ce a biruit, căci proorocul Isaia zicea cu aproape 500 de a i înainte de Naşterea Domnului: ,,De frica voastră nu ne vom teme, nici ne vom înspăimânta, căci cu noi este Dumnezeu”. Nu uitaţi! Totdeauna Dumnezeu ajută DREPTĂŢII! REŢINEŢI: Dreptatea lui Dumnezeu este usturătoare, IUBIREA este DULCE! Alegeţi IUBIREA lui DUMNEZEU!

  8. Ma indoiesc ca problemele invatamantului nostru ar fi in zona “religioasa”. Cu orele de religie sau fara ele noi tot cu “invatatul” avem probleme adica tot cu matematica,limba romana,fizica,etc. Eu stiu un lucru pe care l-am trait invatand cot la cot cu copiii mei, materia este foarte abstracta iar copiii ca sa o “digere” au nevoie de sprijin tot timpul. Pentru asta ar fi necesar un experiment, niste profesori buni, printr-un proiect european, sa ia o clasa de copii de mici dintr-o zona in care se stie ca nu se invata si sa se ocupe de ei asa cum cred ei ca e mai bine iar la sfarsit sa vedem rezultatul. Abia atunci am putea spulbera niste mituri referitoare la invatamant. Asa elevii americanilor invata sa se urce la Cer iar ai nostri se vor ruga la Bunul Dumnezeu ca sa- i primeasca.

  9. Era si normal. Toata natiunea romana a fost crescuta si educata in spiritul valorilor crestine. Chiar si cei care fac parada ca sint atei au crescut si au fost educati tot in spiritul valorilor crestine. Asa ca sa ne lase cu parerile lor de atei, nu ne intereseaza. Biserica este gestionata de oameni, deci tot ce e facut de om este supus greselii. Trebuie sa discutam si sa indreptam greselile bisericii, dar nu trebuie sa abandonam religia crestina.

  10. Problema este ca iarasi, ca de obicei in tara asta minunata problma s-a pus gresit. Eu sustin ca ar trebui ca la scoala sa se predea un curs de istoria religiilor si de cultura generala. Nu de alta dar ieri am auzit din gura unui copil ca cei de religie reformata sunt sectanti. Nu m-as fi mirat daca spunea un copil din Zimnicea sau Oltenita dar in Satu Mare totusi….

  11. Cata risipa de hartie si energie s-au consumat intr-un mod inutil datorita unei decizii tampite din partea alesilor !. Mult mai simplu ar fi fost sa depuna cereri cei care nu doresc (cei 0,4 %) ca copii lor sa participe la orele de religie.

Lasă un răspuns