Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste un sfert din solurile judetului sunt acide

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea trebuie tratate cu amendamente calcaroase odata cu infiintarea culturilor de primavara

Maramuresul are o suprafata agricola de 311.000 hectare. In proportie de 33% terenurile sunt acide. Pentru corectarea PH-ului din soluri, circa 30 de unitati administrative au executat lucrari de imbunatatire si ameliorare a pajistilor degradate. Amendamentele calcaroase au fost oferite gratuit de la fabrica din Tg. Mures. An de an s-au adus in judet peste 2.000 de tone, in special pentru localitati din mediul rural, unde s-au acoperit cu ingrasamant peste 300 de ha.

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures a decontat peste 35.000 de lei pentru transportul si efectuarea studiului agrochimic, in timp ce autoritatile locale au suportat contravaloarea spalatului vagoanelor. Cele mai acide soluri sunt in zonele Basesti, Asuaju de Jos, :omcuta Mare, Baita de Sub Codru, Miresu Mare si Lapusel. Din pacate, in ultimul an acest ingrasamant a fost adus in cantitati tot mai mici, in primul rand datorita faptului ca majoritatea fermierilor implicati si specialistii agricoli judeteni au dat mai putina importanta acestui aspect.

Solurile tratate cresc valoarea furajera

Specialistii agricoli reamintesc celor interesati ca in aceasta perioada, agricultorii maramureseni pot demara procedura prin care sa-si procure amendamente calcaroase si sa le administreze pe terenuri odata cu infiintarea culturilor de primavara. Produsul trebuie incorporat in sol. Rolul amendamentelor calcaroase este de a schimba reactia acida a solului pana la neutralizare. Pe solurile ocupate cu pajisti tratate cu amendamente dispar speciile de ierburi cu valoare furajera scazuta si apar specii valoroase, printre care si leguminoasele furajere. Ministerul Agriculturii aloca fonduri banesti pentru recuperarea sumelor cheltuite cu transportul amendamentelor de la furnizor pana la parcela respectiva, cat si cele efectuate cu analiza chimica a solului. Pentru a se ajunge la decontarea sumelor cheltuite in acest sens trebuie urmate mai multe etape. Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Baia Mare efectueaza analiza, iar rezultatele arata daca e necesara sau nu aplicarea amendamentelor. Toate actele pentru realizarea operatiunii vor fi verificate de Directia Agricola Maramures care va solicita Ministerului Agriculturii banii pentru decontarea cheltuielilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns