Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pictorul băimărean Nicolae Cațavei expune la Muzeul de Artă

Cronica plastică a fost susținută de Laura Ghinea (dreapta)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artiștii sătmăreni nu au prea onorat vernisajul cu prezența

Cronica plastică a fost susținută de Laura Ghinea (dreapta)
Cronica plastică a fost susținută de Laura Ghinea (dreapta)

Marți, spre orele serii, s-a deschis la Muzeul de Artă expoziția personală “Sacru și profan – Interferențe” a pictorului băimărean Nicolae Cațavei. A fost un eveniment important mai degrabă pentru comunitatea artistică din Baia Mare, căci artiștii sătmăreni nu prea au venit la vernisaj.

Nicolae Caţavei și-a format în timp un limbaj plastic personal, în care îmbină tematica ezoteric-spirituală cu o peisagistică expresionistă cu tușe tari, culori puternice, contraste care subliniază mai curând un peisaj emoțional, sufletesc, decât modelul natural de la care pleacă tabloul (ciclul “Creasta Cocoșului” și “Peisajele urbane” ilustrează acest gen foarte original de suprapunere a subiectivității peste obiectivul realității fizice). Cât privește componenta mistic-ezoterică a expoziției, ea impresionează prin simbioza simbolurilor religioase dintre cele mai contrastante, pe aceeași troițâ cu un Crist stilizat, translucid, găsindu-și loc societățile de mistere, francmasonii, iudaismul, Pasărea Măiastră, vulturul imperial al Romei, ba chiar, în adâncul cerului nocturn, pentagramele ocultiștilor. Din toate pare să radieze proverbiala “filosofie perenă“, în care distincția creștin-păgân își pierde relevanța. Cele două dimensiuni interferează în gestul creator, acele tușe largi, spontane, și imaginația simbolică a artistului. Îi cunoșteam picturile din expoziții colective la Negrești-Oaș și Satu Mare, dar acum sătmărenii au ocazia să le descopere pe îndelete.

Ne-a surprins numărul mic al artiștilor sătmăreni prezenți la vernisaj, asta în timp ce băimărenii au venit în număr mare, cronica plastică a expoziției fiind susținută de Laura Ghinea, președinta filialei Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost prezentă însă, pentru a saluta expoziția, viceprimarul Doina Feher.

Nicolae Cațavei s-a născut la Făgăraș în 1946 și și-a desăvârșit studiile artistice la Universitatea de Nord din Baia Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns