Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Plangerea sighetenilor impotriva retrocedarii Palatului Culturii, respinsa de Comisia Speciala de Retrocedare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre semnatarii plangerii se numara si deputatul Stefan Beres

[slideshow id=736]

Despre tensiunile iscate de decizia Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) de a retroceda Palatul Culturii din Sighetu-Marmatiei Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului am scris pe larg in paginile ziarului nostru, marcand si faptul ca administratia publica locala nu a raspuns dorintei cetatenilor de a contesta in instanta decizia ANRP. Motiv pentru care, un grup de cetateni, respectiv deputatul Stefan Beres, consilierul judetean Tiberiu Valean, consilierii locali Vasile Mic si Viorel Miculescu, Vasile Oceanu, Hari Marcus si Ioan Maris, au depus plangeri prealabile catre Comisia Speciala de retrocedare. In aceste zile, comisia cu pricina a formulat un raspuns semnat de presedintele Ancuta Gianina Opre, prin care apreciaza ca Decizia nr. 2082/20.05.2009 este legala si temeinica.ANRP considera ca cererea se incadreaza in prevederile OUG nr. 94/2000

Din raspunsul Comisiei Speciale de Retrocedare reiese ca Episcopia Orotodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului a depus la data 16 ianuarie 2006 o cerere de retrocedare privind Palatul Culturii si terenul aferent, impreuna cu urmatoarele acte: o copie certificata a cartii funciare nr. 1868 (nr. top. 1263/1 si 1263/2), copia contractului de donatie din data de 1 martie 1938, Adresa nr. 651/23.01.2009 emisa de catre Monitorul Oficial si Adresa nr.1306/R/2009 si Adresa nr. 161/2007 emise de catre Primaria Sighet, acte din care reiese ca “la momentul preluarii abuzive, proprietar tabular al imobilelor era Episcopia Orotodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului” si ca cererea de retrocedare se incadreaza in prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Raspunsul ANRP catre semnatarii plangerii prealabile continua cu o serie de date si inscrisuri din care reiese faptul ca “imobilul a fost preluat abuziv de statul roman prin Decretul-lege nr. 275 din 24 iunie 1949 (nepublicat in Monitorul Oficial) cu titlul de drept “revocarea donatiei”, marcand si faptul ca, potrivit articolelor nr. 801 si 802-824 din Codul Civil in vigoare la momentele respective, “in cazul donatiilor se aplica principiul irevocabilitatii acestora (irevocabilitate de gradul 2), ceea ce presupune in cazul nostru imposibilitatea revocarii unei donatii prin vointa uneia dintre parti”. Fara a face referire si la articolul nr. 829 si urmatoarele din Codul Civil unde se prevad conditiile revocarii donatiei, ANRP concluzioneaza: “Prin Decretul-lege nr. 275 din 24 iunie 1949, desi intitulata “revocarea donatiei”, s-a realizat o preluare abuziva de catre statul roman”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns