Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Planul lui Iohannis, aprobat de NATO

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că Summitul NATO de la Varşovia a fost unul de succes pentru România.
Președintele a punctat că toate temele de interes pentru ţara noastră au fost cuprinse în documentele finale.

‘Summitul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru ţara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un summit de succes pentru România’, a spus Iohannis, într-o declaraţie de presă.

El a arătat că România îşi consolidează poziţia ca stat membru NATO şi actor regional care contribuie la menţinerea securităţii şi stabilităţii într-o zonă marcată de numeroase riscuri, scrie Agerpres.

 

Şeful statului a precizat că atât declaraţia privind securitatea trans-atlantică, cât şi declaraţia finală a summitului NATO cuprind temele de interes pentru România, ce au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT.

 

Plan de contingenţă

 

Klaus Iohannis a mai spus că a fost obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, care vizează România şi regiunea din jurul său.

‘Cu privire la planul de contingenţă, am atins un nou nivel. Am obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România şi regiunea noastră’, a anunţat Iohannis.

 

Documentul final al Summitului NATO face referire la prezenţa avansată maritimă şi aeriană în Marea Neagră, potrivit unor surse aliate.


‘Documentul final conţine un paragraf în care se spune că se evaluează opţiunile cu privire la o prezenţă avansată maritimă şi aeriană în Marea Neagră’, au arătat sursele citate. Sursele menţionate au arătat că până la sfârşitul lunii septembrie se vor face recomandări pe componenta maritimă şi aeriană în baza cărora se vor lua decizii la reuniunea miniştrilor apărării din octombrie.

Această iniţiativă este susţinută, conform surselor citate, de SUA şi Marea Britanie, relatează dcnews.

‘S-au înregistrat din partea mai multor aliaţi europeni, în special cei cu tradiţie în domeniul naval, interes pentru această componentă, chiar mai mare decât alte componentei aliate avansate. Nu sunt chestiuni foarte concretizate la ora actuală’, au adăugat sursele aliate.

 
Iohannis cere sprijin pentru Georgia, Ucraina şi Republica Moldova

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut sâmbătă la cea de-a doua reuniune a Consiliului Nord-Atlantic că Georgia, Ucraina şi Republica Moldova necesită ajutor susţinut din partea Alianţei.
‘Ieri am luat decizii majore privind întărirea NATO. Pe baza acestor decizii, strategia NATO ar trebui să devină mai coerentă pentru creşterea stabilităţii, mai ales în vecinătatea apropiată. Un astfel de efort ar trebui să ofere posibilitatea partenerilor noştri să se apere singuri şi să asigure securitatea popoarelor lor prin intermediul scopurilor şi instituţiilor democratice. Partenerii noştri estici, în special Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, necesită ajutor susţinut. NATO ar trebui să reevalueze constant suportul oferit în domenii precum reformele legate de apărare şi securitate şi să întărească sectoarele vulnerabile, inclusiv domeniile cibernetic şi energetic. Cerem ca în acest caz contribuţia acestor parteneri la eforturile internaţionale să proiecteze stabilitatea prin intermediul participării la misiuni şi operaţii conduse de Alianţă’, a spus şeful statului.

 

El a amintit că la graniţa sudică a NATO crizele din Siria, Irak şi Libia generează multiple ameninţări la adresa securităţii. Şeful statului a arătat şi că Daesh este o ameninţare serioasă la adresa securităţii internaţionale. Iohannis a subliniat că activitatea NATO în Marea Egee a adus plus valoare eforturilor internaţionale privind gestionarea crizei migranţilor şi o cooperare practică între Alianţă şi UE.

‘Credem că există potenţial semnificativ pentru cooperarea NATO-UE în domeniul maritim în Mediterana Centrală şi lângă. Aprofundarea relaţiilor NATO-UE în alte domenii cheie, precum combaterea ameninţărilor hibride, apărarea cibernetică, comunicaţiile strategice, lupta împotriva terorismului şi intensificarea cooperării şi coordonării în cadrul exerciţiilor vor aduce substanţă. Acestea pot face parteneriatul NATO-UE unul cu adevărat strategic’, a spus Iohannis.

El a conchis că pentru a aborda eficient ameninţările din vecinătate, atât în est, cât şi în sud, este nevoie de cooperare la graniţe cu partenerii, încurajând în acelaşi timp asumarea la nivel local şi acceptarea eforturilor Alianţei, precum şi o mai mare sinergie şi cooperarea cu organizaţiile internaţionale şi regionale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns