Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ultimele alegeri din Moldova de dincolo de Prut au adus doar unele clarificări. S-a înregistrat o modificare a raportului de forţe dintre opoziţia liberală şi puterea comunistă. Spre deosebire de alegerile anterioare, gruparea comunistă a obţinut mai puţine procente şi, deci, mai puţine mandate. Faptul este consemnat de analiştii fenomenului ca o victorie a opoziţiei şi un început de declin al comuniştilor în ţară, deşi liberalii nu au câştigat alegerile. Ne amintim că în precedenta legislatură comuniştii au beneficiat de 60 de mandate, iar acum ei dispun doar de 48, cele 12 mandate lipsă fiind fatale pentru poziţia fruntaşă din viaţa politică a ţării.
Dacă gruparea comunistă a obţinut cu peste 8 procente mai puţin decât anterior, opoziţia liberală nu a reuşit să cumuleze un număr suficient de mandate ca să aibă şansa de a alege preşedintele republicii. Cele 61 de mandate necesare nu ar fi adunate nici dacă ei s-ar coaliza cu gruparea lui Marian Lupu, lider al Partidului Democrat, fost preşedinte al Parlamentului moldovean. Împreună cu gruparea democrată a acestuia ei ar însuma doar 53 de mandate, cu 8 mandate mai puţin decât cele necesare pentru alegerea şefului statului.
Deci avem o situaţie echivocă în urma acestor alegeri din Moldova de dincolo de Prut. Ea este datorată în parte şi numărului mare de moldoveni aflaţi la muncă în străinătate. Acesta alcătuieşte un procent masiv din populaţia activă a ţării. Un număr modest dintre aceştia au participat la vot şi acest fapt se vede în procentele realizate. Aflaţi în Occident, sub influenţa fără îndoială a acestei zone europene, ei ar fi optat în mod sigur pentru partidele liberale. Acestea s-au manifestat pentru includerea Moldovei în UE şi în NATO. De altfel, e la vedere faptul că electoratul moldovean e împărţit între Est şi Vest şi că numărul celor care îşi doresc o apropiere de Vest a crescut vizibil. S-ar putea ca un element distructiv să fi fost şi participarea separată în alegeri a grupărilor liberale, fragmentându-se în felul acesta electoratul binevoitor.
În Moldova de dincolo de Prut situaţia politică nu va putea fi reglementată decât prin negocieri. O placă turnantă a acestora ar putea fi gruparea democrată condusă de Marian Lupu. Se întrevede o alianţă a formaţiunilor liberale cu democraţii şi cu un grup de comunişti desprins din Partidul Comunist. Ar fi singura soluţie, toate celelalte partide dinafara comuniştilor refuzând orice formă de coalizare cu aceştia. Deşi desprins din gruparea comunistă, Marian Lupu, conform declaraţiilor sale, nu concepe o alianţă cu Voronin, fiind aici în discuţie şi o rivalitate economică cu fiul şefului statului.
Doar situaţia lui Voronin pare mai clară. E sigur că nu va mai fi şef al statului, căci după legislaţia din Moldova el nu mai are dreptul să candideze. Cu un număr tot mai mic de aderenţi în rândul comuniştilor, cu înverşunarea opoziţiei împotriva sa, ruşii s-au oferit, după câte suntem informaţi, să-l treacă prin Transnistria în căutarea unui loc de şedere în afara frontierelor. Odată dispărută influenţa sa, se vor repoziţiona şi forţele politice din Moldova, iar viaţa politică se va reformula.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns