Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ploile căzute în ultima perioadă şi efectele lor asupra culturilor agricole din judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Intrăm în a doua parte a lunii iunie. Vremea bogată în precipitaţii completează deficitul de apă existent în sol. Totuşi, apa pluvială are atât efecte benefice, cât şi dăunătoare.

Despre aceste aspecte am vorbit cu dr. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare. Din discuţie am reţinut plusurile şi minusurile în ceea ce înseamnă efectele precipitaţiilor.

Secerişul la orz ar putea începe în următoarele 10 zile

Aşa cum a menţionat interlocutorul nostru, per total ploile au avut un efect benefic prin completarea rezervei de apă în sol. După ce culturile prăşitoare au fost semănate, apa a favorizat dezvoltarea plantelor, dar şi a buruienilor.

Ploile au favorizat inclusiv dezvoltarea culturilor cerealiere înfiinţate în toamnă şi în primăvară. Spre deosebire de anul 2011, în acest an se scontează pe producţii bune la păioase. În vreme ce unii fermieri precum cei din Botiz estimează o reducere cu aproximativ 10% a producţiei de cereale faţă de anul trecut ca urmare a condiţiilor vitrege din toamna anului 2012, vor exista şi compensaţii. Insuficienta înfrăţire şi densitatea mai mică a plantelor pe unitatea de suprafaţă va fi compensată.

Orzul şi grâul care urmează să fie recoltat va avea bobul plin. Va scădea considerabil cantitatea de boabe şiştave (uscate din cauza insuficienţei apei din sol), creşte calitatea, implicit o să fie o greutate volumetrică mai bună. Desigur, estimările de mai sus privind producţie sunt valabile pentru solele unde s-au făcut fertilizările faziale şi tratamentele foliare.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns