Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Podgorenii români solicită reanalizarea accizei la anumite vinuri şi băuturi intermediare în sensul reducerii ei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Struguri pentru vin de la noi din judeţ sunt de calitate
Struguri pentru vin de la noi din judeţ sunt de calitate

    În vreme ce podgorenii au început culesul strugurilor din soiurile timpurii, reprezentanţii Patronatului Naaţional al Viei şi Vinului propune neaccizarea vinurilor spumante şi reducerea accizei la băuturile pe bază de vin.

Solicitarea este motivată prin faptul că producţia medue de vinuri spumante este de aproximativ 30.000 de hl/an, iar la acciza de 36,26 de euro/hl se încasează aproximativ un miliona de euro anual. Se vor recupera în schimb 25 milioane de euro, bani pierduţi din cauza scăderii încasărilor bugetare din acciza după 2010.

Potrivit publicaţiei Recolta.eu. La băuturi intermediare, acciza este de 175,74 euro/hectolitru, a şasea ca valoare din Europa. Cotele accizei reduse la această categorie de băuturi în alte state: Austria – 80 euro/hectolitru, Bulgaria – 46 euro/hectolitru , Cipru – 45 euro/hectolitru, Croaţia – 65 euro/hectolitru, Luxemburg 66 euro/hectolitru, Polonia – 75 euro/hectolitru, Portugalia 68 euro/hectolitru etc.

Toate ţările producătoare de vinuri din UE au acciză zero atât la vinuri, cât şi la spumante (11 state, între care se află: Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, etc excepţie făcând Franţa care are o taxă la vinurile liniştite de 3,72 euro/hectolitru, respectiv 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente, taxă asimilată accizei) şi acciză redusă la băuturi intermediare pe baza de vin – minimum 50% vin în conţinut şi maximum 15 grade alcool (biter, vermut, florio etc).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns