Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Poezia generatiei tinere, in tandem cu cea a maturitatii depline

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doua carti apartinand unor autori din generatii diferite, membri ai Cenaclului Scriitorilor din Maramures, le supunem azi atentiei cititorilor nostri, cu aparitii demne de semnalat in pagina de cultura a ziarului Informatia Zilei de Maramures.

“Icarus cu aripi de bonz”, cartea unui tanar student care promite literar

George M. Nicoara s-a nascut in 1988, in Baia Mare, student al Universitatii de Nord, Facultatea de Litere, specializarea Teologie Greco-Catolica Pastorala si totodata student la sectia Romano-Engleza din cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior. A debutat cu poezie la Cenaclul Scriitorilor, iar in presa in revista “Nord Literar”. Este un tanar autor care promite mult in literatura maramureseana, fiind revelatia anului 2009 in cadrul intrunirilor cenacliere. Avand girul a doi mentori exigenti de mare profesionalism in descoperirea si indrumarea talentelor autentice, profesorii universitari Cornel Munteanu si Adrian Otoiu, George M. Nicoara a invatat la scoala strunirii performante a demersului liric, fara a cadea in ispita teribilismelor sau a sentimentalismelor ieftine ori a pretiozitatilor lingvistice specifice la majoritatea tinerilor care debuteaza editorial. Autorul incearca sa-si caute eul ontologic, sa se defineasca pe sine in raport cu ceilalti si cu lumea, recurgand la o paleta diversa ideatico-stilistica, de la razvratirile care dau bine sufletului tanar in zborul sau icaric. Aspiratia spre inaltimi a fiintei umane o vrea cu aripi de bronz si nu de ceara, ca la mitologicul Icar, fiul lui Dedalus. Eternitate si nu efemeritate. Drumul spre absolut este presarat insa de multe primejdii, pe care Nicoara incearca sa le invinga cu armele ironiei sau ale livrescului ca pretext, scut si efect< “Ingerul strigat-a si a plans> de fapt…/ A ras> Un ras turbat de vara rara/ Cand soarele se bate-n crang pentru o bucata de zi…/ Serafimii la taclale stau, in grajdurile vechi din fundul lumii/ Nascand noi povestiri cu talc? Cu dor? Sau chiar rastalmaciri?…”.

In fiecare poem din cele doua cicluri ale cartii, “Garnizoana vietii” si “Un negru flagelat”, intalnim versuri memorabile, dar, dupa cum subliniaza Cornel Munteanu in prefata volumului, entuziasme netemperate stau alaturi de locuri comune, sugrumand fiorul liric in drumul spre inchegare si rostire… Daca va sti sa coboare mai adanc in haurile eului si sa-si fixeze ochiul launtric spre sinele generator de viziune, ne-ar putea oferi surpriza zborului pe o traiectorie sigura si limpede. Cartea a aparut la Editura Universitatii de Nord Baia Mare, 2010.

Portretul artistului la maturitate< Dragomir Ignat

Profesorul Dragomir Ignat este in plan poetic la a doua carte de versuri, dupa “Risipiri”, aparuta in 2007. Se cheama “Biblioraftul cu sentimente”, editata, ca si prima, de Editura Eurotip din Baia Mare, 2010. La varsta la care altii se clasicizeaza, Dragomir Ignat nu prefera sa faca parte din categoria literatilor ce scot carti pe banda rulanta. El si-a construit de-a lungul anilor, pas cu pas, turnul sau de fildes metaforic, lustruindu-l sa lumineze discret precum stelele fixe indepartate. Tenace, rabdator cu propria-i creatie si staruitor, nevoind sa frapeze cu verbiaje stilistice de prisos. Remarcabil in creatia sa este faptul ca este original fara epatare, personalitatea versurilor sale constand in abordarea moderna a diverselor tematici literare, cu mijloace estetice clasice. Sintagmele pretentioase la altii, lasa locul celor umile, aparent neinsemnate< “Minunile au timpuri anume si locuri/ Ideile nu sunt decat brelocuri/ La sanii vesniciei margele sa punem/… Filosofam despre idei mari precum napul/ Oh aceasta penurie in imagini/ Ingropa-va sute de pagini/ Metafora, zeificatul viciu/ Pentru copacul cazut in sacrificiu…”.

Ghidusiile tragice, tonul mucalit, se muleaza perfect pe gravitatea metafizica blagiana, ca un “fugit irreparabile tempus”, care-l mana obsesiv, prin bolgiile majore ale existentei pamantesti. Cu rezultate remarcabile in plan literar, singularizandu-l intre multi confrati intr-ale scrisului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns