Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Polonia vrea să renunţe la disciplina bugetară, din cauza încetinirii creşterii economice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Polonia vrea să crească deficitul bugetar din acest an cu aproape 5 miliarde de dolari, pentru a compensa scăderea veniturilor statului ca urmare a încetinirii creşterii economice.

Deficitul bugetar ar creşte astfel cu 16 miliarde de zloţi (aproape 5 miliarde de dolari), la 51,6 miliarde de zloţi (15,8 miliarde de dolari).

 

Economia ploneză este singura din UE care a rezistat crizei fără să intre în recesiune, în timp ce guvernul de la Varşovia a fost apreciat pentru controlul strict al cheltuielilor şi îndatorării. Această politică a devenit greu de susţinut, după ce economia aproape a intrat în recesiune la îneputul anului, potrivit New York Times.

 

Guvernul are nevoie de un deficit bugetar mai mare, întrucât proiecţiile autorităţilor arată că veniturile statului vor fi în acest an mai mici cu 24 miliarde de zloţi faţă de nivelul estimat anterior, a declarat premierul polonez, Donald Tusk.

 

“Trebuie să decidem cum să acoperim acest deficit. Am fi dispuşi să creştem deficitul bugetar cu circa 16 miliarde de zloţi şi să tăiem cheltuielile din ministere cu 8,5-8,6 miliarde de zloţi”, a spus Tusk într-o conferinţă de presă.

 

Creşterea economică anuală a Poloniei a încetinit la 0,5% în acest an, faţă de 3,5% în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar prognoza guvernului pentru întregul an, de 1,5%, este considerată de mulţi analişti ca fiind prea optimistă.

 

Înainte ca guvernul să poată pune în practică planul de creştere a deficitului, parlamentul trebuie să amendeze legea finanţelor publice.

 

Polonia a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3,9% din PIB, iar anterior planurilor prezentate de guvern, ţinta pentru acest an se situa la 3,5% pentru anul în curs, la o creştere economică estimată la 1,5%.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Piața locală a rămas în vacanță

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Piața locală a rămas în vacanță

La o zi după ce BNR a menținut dobânda de referință la 7%/an, valoare stabilită în ianuarie 2023, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, piața monetar-valutară părea a se afla încă în vacanța de la începutul lunii.