Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta consideră că autonomia cerută de UDMR nu este în spirit european

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta: Guvernul susţine descentralizarea
Victor Ponta: Guvernul susţine descentralizarea

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc nu va avea susţinere în Parlament, nefiind o iniţiativă în spirit european, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

“Este clar că nu va avea susţinere, nici din partea majorităţii, am văzut că şi PDL l-a respins. Un proiect de autonomie pe criterii etnice nu este în spirit european şi nu va avea succes”, a spus Ponta la Digi 24, citat de Mediafax.

El a adăugat însă că susţine orice măsură de descentralizare a deciziei către autorităţile locale.

În urmă cu zece zile, premierul Ponta a declarat că nu este de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc, că UDMR ştia foarte bine acest lucru şi că este vorba despre un moment electoral în campania pentru Preşedinţie a liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, recent, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie “ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată “limbă oficială în regiune”, iar redactarea bilingvă este “obligatorie” pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru “a exista bilingvism încă din copilărie”.

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

8 comentarii

  1. Auzi la el ! Nu este in spirit european ! Ameteste pe toti prostii ! Cum poate sa fie un cunducator sau un lider inainte de alegeri mai ales , asa un mincinos ! Scrieti numai pe google “harta italiei” si sa vedeti ca la explicatii , sau direct pe wikipedia in limba romana , ca Italia are mai multe tinuturi cu statut autonom! El oare nu cunoaste ? Va spun eu care sunt : Friuli-Venezia Giulia , Sardinia , Sicilia , Trentino-Tirolul de Sud , Valle d’Aosta – cine a numarat cinci regiuni autonome in italia a vazut bine : sunt cinci regiuni autonome ! Cate mai vreti ? Astea oare nu sunt destul de europeni ? Mincinosi sunteti romanii laolalta , nu vreti sa va simtit bine , numai voi altii sa mearga in alte tari ! Cand va intra la cap ca suntem acasa aici si noi , si putem sa facem casa noastra , dar doar cu compromis din partea voastra ca sunteti mai multi !

  2. Atata prostime cat exista la compatriotii nostri romanani 9romanii ardeleni) , nu am vazut nicarii in lume ! Daca am fi liberi ( Ardealul ) de oricine , ne-am putea face aici mica America ! Dar sa lucre unii , si altii sa mearga in doua ore la mare la sfarsit de saptamana ( Bucurestenii pe Soarelui ) este de plans si de rasul lumii !

  3. Daca pana si Ponta a ajuns sa spuna asta inseamna ca nu mai exista nici o speranta pentru dl. Hunor. Deci, domnule Hunor, eu ti-am spus sa inveti pe de rost Treceti batalioane romane Carpatii si Noi sintem romani, vezi ca la dezbaterile din campania electorala te vom pune sa reciti fara prompter!

  4. Acest proiect de autonomie al Tinutului Secuiesc cu ce afecteaza pe romani ?, de ce exista opozitie in acest sens ?. Aplicarea acesteia ar fi benefica pt. toata lumea. Faptul ca ar exista doua limbi oficiale sau introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru “a exista bilingvism încă din copilărie” ar fi o frana in calea dezvoltarii ?. Nu cred !!!. Asa cum copii maghiari pot invata lb. romana asa si cei romani din regiune ar putea invata lb. maghiara , cat- decat fara sa afecteze nivelul lor. In rest, fiecare poate folosi limba pe care o doreste si oriunde doreste.

Lasă un răspuns