Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta: Consiliul European acceptă gazele de şist, ca sursă de energie

Victor Ponta le-a prezentat oamenilor de afaceri germani situația din România
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta anunță de la Bruxelles reducerea facturilor la energie
Victor Ponta anunță de la Bruxelles reducerea facturilor la energie

Există în mod clar o opţiune de a permite ţărilor membre UE să îşi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorările şi exploatările gazelor de şist, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European.

 

 
“S-a discutat, cu un sprijin important din partea Poloniei, din partea noastră, din partea Lituaniei, a altor ţări care efectuează deja explorări privind noile tipuri de energie, mai direct gaze de şist, există în mod clar o opţiune de a permite ţărilor membre UE să îşi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorările şi exploatările. Nu se va construi în perioada imediat următoare o politică unică europeană, dar majoritatea ţărilor europene care merg în această direcţie au garanţia că orice sursă nouă de energie, cu respectarea evidentă a tuturor standardelor de protecţie a mediului, este binevenită”, a spus primul ministru, citat de Agerpres.

În context, el a adăugat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atenţia asupra pierderii de competitivitate cu care se confruntă Europa, în special în raport cu SUA, acolo unde preţurile energiei, la gaze în mod deosebit, au scăzut în ultimii ani, în timp ce în Europa toate preţurile la energie au crescut. De asemenea, în ce priveşte energiile regenerabile, s-a subliniat importanţa eficienţei acestora din punct vedere al costurilor.

“S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile: continuăm investiţiile, însă trebuie să facem ca şi aceste surse de energie regenerabilă să fie cost-effectiveness, deci să aibă un beneficiu în aşa fel încât subvenţiile să fie cât mai scăzute, iar asta înseamnă că pentru România – şi am prezentat de altfel acest punct de vedere – avem în vedere o balansare a politicii de subvenţionare a energiei regenerabile, în aşa fel încât costurile rezultate să fie suportabile atât pentru zona de industrie, cât şi în ce priveşte preţurile pentru populaţie”, a precizat Victor Ponta.

În acest context, Ponta a anunţat că săptămâna viitoare Guvernul va “reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă”, ceea ce “va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populaţie, dar şi pentru marii consumatori industriali”.

 

El a mai arătat că în cadrul lucrărilor Consiliului au fost abordate şi o serie de aspecte sociale, în special cele conexe politicii energetice.

“S-a reliefat importanţa investiţiilor în energie, pentru a se crea noi locuri de muncă – problema numărul unu a UE şi a României şi a tuturor ţărilor în acest moment. De asemenea, s-a păstrat politica de susţinere şi de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. România are o categorie importantă, mult mai mare decât majoritatea ţărilor UE, de populaţie care trebuie să fie protejată faţă de creşterea preţului energiei”, a afirmat Ponta.
El a arătat discuţiile din Consiliul au vizat şi resursele necesare pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport a energiei.

“Pentru România am reliefat importanţa proiectului Nabucco, care înseamnă gazoductul ce vine din Azerbaidjan, mai departe în cadrul UE presupune Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Şi de asemenea am ridicat problema şi am reliefat încă o dată angajamentul nostru de a finaliza până la sfârşitul acestui an interconectarea de gaz cu Republica Moldova, asta însemnând însă practic o necesitate în plus pentru România de noi resurse de gaze, fie că e vorba de cele din Azerbaidjan, pe proiectul Nabucco, cele din zona off-shore şi noi surse de energie”, a spus Ponta.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte securitate energetică, România poate nu doar să identifice noi surse de energie, dar şi să ia toate măsurile necesare pentru a-şi asigura reducerea dependenţei de importuri, menţionând şi capacitatea ţării noastre de a deveni un exportator de energie în regiune.

 

 

România va colabora la schimburile de informaţii pentru combaterea evaziunii fiscale

 

 

România este perfect pregătită şi dornică de a colabora în schimbul de informaţii şi în toate măsurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani, a subliniat premierul Victor Ponta miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, în urma reuniunii Consiliului European dedicată energiei şi combaterii evaziunii fiscale.

 

 
“La politica fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, România a susţinut opinia exprimată de Consiliu şi, de fapt, şi de Comisia Europeană privind acordurile de schimb de informaţii între toate ţările membre şi între ţările UE şi alte ţări, negocierea unor acorduri cu ţări din Europa, fie că vorbim de Andorra, de Monaco, de Elveţia, care au o legislaţie specială. Evident, România este perfect pregătită şi dornică de a colabora în schimbul de informaţii şi în toate măsurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani”, a spus primul-ministru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Crăciunul politicienilor

Asculta acest articol Politicienii au ales să petreacă sărbătorile de iarnă alături de familii şi au postat pe reţelele de