Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta contestă la CCR dreptul preşedintelui de a se implica în campania electorală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta îl citează pe Emil Boc
Victor Ponta îl citează pe Emil Boc

Guvernul a transmis marți Curții Constituționale sesizarea privind dreptul președintelui de a participa la campania electorală, informează Biroul de presă al Executivului. Sesizarea conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie, a afirmat premierul Ponta, înainte de a trimite documentul preşedintelui Cuţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
Sesizarea este înaintată în baza articolului 146 litera e din Constituţie, care stabileşte că judecătorii CC soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, şi a atribuţiilor Guvernului stabilite prin legile electorale, precum şi a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, relatează Mediafax.

TEXTUL SESIZĂRII

“Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectgiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 “Rolul preşedintelui” din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice”, spune premierul în sesizare.

Anterior, în şedinţa de marţi a Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat că sesizarea care va fi înaintată, marţi, de Guvern către CC privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală va conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie.

În 2004, preşedintele ţării era Ion Iliescu, fost lider al PSD.

“Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a reiterat că, prin această sesizare, vrea să fie foarte clar că preşedintele ţării şi alte categorii de persoane cu funcţii publice nu au voie să facă campanie electorală.

Luni seara, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CC) în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă.

Băsescu susține că nu a încălcat Constituția

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că “preşedintele nu vine din nori”.

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

“Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. …din pacate dl premier se ocupa cu lucruri minore, cred ca sunt lucruri mult mai importante de facut in tara de cat aceasta lupta absurda cu “morile de vant”. Sa folosesti orice “eveniment” in scop electoral devine uneori contra productiv. Sa vezi numai culoarea rosie peste tot, este mai mult de cat se poate accepta.

Lasă un răspuns