Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta la început de drum

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toată lumea urmăreşte cu atenţie mişcările noului lider social-democrat. Victor Ponta se grăbeşte, după cum a şi declarat, să intre în hainele unui preşedinte de partid. A cerut colegilor săi să nu-şi parcheze maşinile la sediul central, declarând că acesta nu este un „hotel de lux”, să nu dea interviuri cu un conţinut străin de linia politică stabilită de structurile superioare, să se debaraseze mental de ideea că formaţiunea lor are două sedii în Capitală.
Ceea ce ştim sigur în aceste momente de început ale preşedinţiei sale, este că va fi intolerant cu guvernanţii, dar în aceleaşi bune relaţii cu liberalii. Atitudinea celui ce vroia să-l bată pe Boc la schimbarea din guvern a lui Nica nu va suferi nicio schimbare.
În interiorul partidului, totuşi, noul lider s-ar putea să întâmpine oarecari greutăţi. Victoria lui Ponta este victoria lui Adrian Năstase în primul rând dar şi a lui Ion Iliescu. Victor Ponta, care cu o săptămână înaintea congresului nu avea nicio şansă, a fost propulsat în fruntea partidului prin mişcările abile ale lui Adrian Năstase. Ascensiunea i-a fost uşurată de discursul lui Ion Iliescu, cu orgoliul rănit pentru eşecul său de la congresul precedent când a pierdut în favoarea lui Mircea Geoană
Nu cu aceştia desigur va avea de furcă, eventual, Victor Ponta, ci cu ceilalţi lideri de partid, care şi-au păstrat in corpore poziţiile de dinainte. Îi regăsim pe toţi aceştia în structurile superioare al PSD, cu puterile intacte. Datorită acestora, el va avea un spaţiu limitat de manevră şi nu va avea posibilitatea de a se impune în mod categoric.
De asemenea, Victor Ponta va avea un deficit de putere şi pentru că nu deţine nicăieri în stat vreo poziţie. El nu este nici şeful statului, nici premier, nu are niciun control al resurselor statului, de care ar putea beneficia cei din apropierea sa. Peste toate, el mai este şi prea tânăr, prea fragil în faţa experimentaţilor politicieni social-democraţi. O corabie cu o aşa mare încărcătură este greu de condus prin furtuni.
La fel de cert este că PSD se va deplasa pe acelaşi traseu politic ca şi în timpul lui Adrian Năstase. Acesta din urmă este adevăratul câştigător la Congresul PSD. Păstrând doar funcţia avută şi în prezent în PSD, va avea un cuvânt greu de spus în elaborarea liniei partidului şi a strategiilor sale. PDL şi Traian Băsescu vor avea un adversar neînduplecat în cuplul Ponta-Năstase, de asemenea vor avea un adversar aspru şi cei din interiorul partidului, care şi-au manifestat de-a lungul timpului adversitatea pentru fostul preşedinte Năstase. Sunt o mulţime de membrii ai partidului care s-au dezis de el la vremea când era hăituit de DNA, iar alţii au încercat să scape de el în 2005 prin alegerea lui Mircea Geoană. Congresul PSD pare a fi mai degrabă însemnat pentru repoziţionarea celor doi foşti lideri importanţi până în 2005, decât pentru alegerea lui Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns