Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta va prezenta proiectul legii bugetului în plenul Parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta: Căutăm să depăşim blocajele la care ne supune Băsescu
Victor Ponta: Căutăm să depăşim blocajele la care ne supune Băsescu

Premierul Victor Ponta va prezenta, marţi, proiectul legii bugetului pe anul 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Dezbatea bugetului începe în contextul în care preşedintele Băsescu a refuzat să semneze memorandumul cu FMI. Premierul Ponta consideră că şeful statului este lipsit de discernământ şi afirmă că gestul acestuia de a nu aproba memorandumul cu FMI este o dovadă foarte clară de iresponsabilitate, preşedintele dorind să se răzbune împotriva Guvernului şi a românilor care nu l-au votat.

Bugetul pe anul viitor a fost construit de Guvern pe baza a ceea ce s-a reuşit în 2013, ca şi creştere economică, dar şi pe ce se poate previziona pentru 2014, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

”Cele mai importante prevederi ale bugetului se referă la faptul că peste 5 milioane de pensionari (…) vor avea o creştere de 3,76%, poate că nu sună impresionant, dar să nu uităm că au fost doi ani, 2010-2011, în care li s-a tăiat din pensii. Nu doar că am dat înapoi ceea ce li s-a tăiat, dar şi reuşim în fiecare an să adăugăm ceva important. De asemenea avem în bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge către profesori, către diverşi funcţionari publici, care au câştigat procesele cu Guvernul României pentru tăierile din 2010, în special însă spre profesori vor merge aceşti bani”, a spus Ponta, la RTV, citat de Agerpres.

El a precizat că în buget sunt prevăzuţi bani şi pentru creşterea veniturilor medicilor rezidenţi.

”Avem banii prevăzuţi pentru creşterea semnificativă a veniturilor rezidenţilor (…). De asemenea toţi profesorii debutanţi (…) vor avea şi ei o creştere importantă. Se creşte salariul minim, de la 800-850, după aceea 900 de lei, de la 1 iulie, avem banii puşi pentru proiectele importante Comarnic-Braşov, Autostrada Transilvania”, a arătat premierul.

Premierul a adăugat că nicio taxă nu a fost modificată.

“Nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificaţie şi încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o preşedintele se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenţi pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii preţului barilului, efectul pentru cei care se duc să pună benzină va fi aproape de zero. Există o analiză pe plan mondial, legată de situaţia din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scădere a preţului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetăţeanul care are maşină să fie aproape de zero”, a mai spus prim-ministrul.

 

Premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că marţi grupurile parlamentare vor căuta o soluţie prin care să depăşească blocajele care vin din partea preşedintelui Traian Băsescu.

 

 

Ponta spune că Băsescu e lipsit de discernământ

 
Întrebat, luni seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, dacă gestul preşedintelui de a refuza să semneze memorandumul cu FMI este un motiv de suspendare sau de punere sub acuzare, premierul Victor Ponta a replicat: “Motive (de suspendare-n.r.) sunt destule însă nu vreau să mă grăbesc cu a anunţa intenţii sau decizii”.

”Mâine avem şedinţa comună a Parlamentului şi ne vedem şi la grupurile parlamentare. O să încercăm să găsim soluţii prin care să trecem de aceste blocaje la care preşedintele ne supune mereu, fără însă a genera lucruri mai rele. Trebuie să ne gândim foarte bine când luăm decizia cum să facem să fim cât mai puţin afectaţi. Cred că e vorba aici de un proces lung şi despărţirea finală a poporului român de domnul Băsescu va fi o despărţire dureroasă, ne va face cât de mult rău va putea”, a spus Ponta.

El a adăugat că parlamentarii trebuie să facă în aşa fel încât să diminueze pierderile “pe care activitatea şi atitudinea unui om lipsit practic de discernământ în acest moment le provoacă României”.

Primul ministru a afirmat că pierderea cea mai importantă va fi resimţită de fiecare cetăţean român în cazul în care preşedintele respinge bugetul.

“Noi mergem mai departe mâine şi poimâine să votăm bugetul şi, între timp, o să examinăm toate posibilităţile pe care le avem pentru ca acest blocaj să fie înlăturat”, a mai spus Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondiala şi Comisia Europeană.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, preşedintele Băsescu a anunţat că în situaţia în care Executivul nu va găsi soluţii pentru a renunţa la creşterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituţională.

 

Vor fi 20 de ore de dezbateri

 

Dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii asigurărilor sociale vor începe la ora 9,30, a anunţat luni Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

“Dezbaterea începe mâine dimineaţă (n.r. marţi) la ora 9,30 cu prezentarea bugetului de stat şi a principalilor indicatori din bugetul de stat de către primul ministru. Dezbateri generale 98 minute, după care intrăm pe amendamente care din suma noastră, 10 secunde pentru fiecare deputat şi senator, înseamnă aproape 20 de ore de dezbatere cu o pauză mâine între 12,00-13,30 la solicitarea grupurilor PSD, PNL şi PC pentru o întâlnire cu primul ministru şi cu membrii Guvernului a grupurilor reunite USL”, a spus Zgonea.

Din cele 98 de minute, membrii PSD au alocate 40 minute, PNL — 25 minute, PDL — 12, PP-DD — 7, UDMR — 4 minute, minorităţi naţionale 3 minute, membrii PC — 5 minute şi parlamentarii neafiliaţi au 2 minute.

Guvernului i se rezervă 50 de minute, pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Bolsevicul plagiator, dupa ce i-a mintit pe cei de la Pungesti si o tara intreaga, vrea sa ne dea de inteles ca putem sa fim bucurosi ca pretul combustibilului nu se va mari ca urmare a noii taxe pe care ne-au bagat pe gat, in conditiile in care pretul acestuia scade la nivel mondial !. Deci, in loc sa ne reduca pretul la combustibil asa cum ar fi normal in aceasta situatie, ne mentine la pretul cu care ne-au obisnuit.( in pretul actual al benzinei peste 50% sunt taxe si impozite !). In care stat din UE exista rovigneta pt. drumuri nationale si europene cu exceptia autostrazilor ?. Pe de alta parte de ce nu sunt obligati si strainii inclusiv cei din UE sa cumpere rovigneta cand tranziteaza drumurile noastre pt. care noi platim ?. Legile din Romania sunt subordonate( ar trebui sa fie !) celei din UE, atunci de ce mai platim aceasta rovigneta pt. drumuri nationale si europene de la noi ?. Atunci cine este cel iresponsabil si lipsit de discernamant ? nu premierul bolsevic cu USL-ul sau majoritar ?.

  2. Sa-i trimitem la lada de gunoi a istoriei! Au venit la guvernare prin minciuna, dezinformare si manipulare,vor pleca ca si comunisii,adica fugariti de popor! Bre ponto,eu cred ca tu esti lipsit total de discernamant,si nu numai tu dar si cei care au votat usl si cei care mai cred si azi in aceasta toxica alianta! Bravo Base! Romania are mare noroc ca exista acest om altfel usl ar lua si pielea de pe noi! Dar ma ingrijoreaza faptul ca pnl-ul nu se simte sau s-a psd-izat total,deorece ei ar trebui sa promoveze legi specifice mediului de afaceri,pentru crearea locurilor de munca si dezvoltarea paturii mijlocii ,ceea care intretine practic economia oricarei tari! Nu stiu cat ii mai suportati dragi copatrioti!

Lasă un răspuns