Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PORUMBEI GULERAȚI

Porumbeii guleraţi sunt în creştere în Satu Mare, fiind întâlniţi și în zonele cu circulaţie intensă

Porumbeii guleraţi sunt în creştere în Satu Mare,  fiind întâlniţi și în zonele  cu circulaţie intensă
Este îmbucurător faptul că, în ultimii ani, fapt confirmat de realitatea înconjurătoare, dar şi de ornitologi, este în creştere numărul porumbeilor guleraţi care sosesc an de an în Satu Mare, pentru a cuibări
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

. Dacă iniţial aceste păsări de talie ceva mai mare decât porumbeii comuni erau văzute mai ales printre crengile sălciilor şi ale plopilor din zona dig mal drept al Someşului, iată că păsările şi-au extins habitatul. Se regăsesc tot mai multe prin cartiere şi chiar au ajuns să nu se sperie de tumultul şi agitaţia cotidiană, fiind prezente inclusiv în vecinătatea spaţiilor de joacă pentru copii. Porumbelul este ușor de identificat după petele albe, verzi și purpurii de pe gât. Masculul și femela seamănă foarte bine, au pieptul rozaliu, spatele gri, cioc și picioare roz. Ochii sunt de culoare galben deschis.

 

 

Lungimea corpului ajunge la 38-43 cm, anvergura de 68-77 cm și greutatea medie de 450 g. Migrează pentru iernare în sudul continentului și în jurul Mediteranei. La noi este specie de pasaj, plecând în octombrie-noiembrie și revenind în februarie-martie. Este o specie în expansiune în Dobrogea. Cuplul este monogam și ține un sezon de reproducere.

 

 

În populațiile migratoare cuplul poate fi și de durată. Masculii își aleg teritoriile frecvent încă din toamnă, iar în perioada martie-aprilie își marchează teritoriile prin strigăte și zboruri nupțiale caracteristice. Teritoriul cuprinde frecvent numai zona arborelui care poartă cuibul, putând fi întâlnite cazuri în care există mai multe cuiburi pe un arbore. Partenerii stau pe cuib prin alternanță, iar puii sunt hrăniți de către ambii părinți cu „lapte de porumbel“. Hrana este exclusiv vegetală și este căutată pe solul acoperit de vegetație scundă sau întreruptă. Spre deosebire de alți porumbei, această specie își caută hrana și în coronamentul arborilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns