Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Postul Mare, prilej de indreptare a pacatelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminica, 14 februarie, este Lasatul Secului pentru Postul Mare. Duminica izgonirii lui Adam din Rai este ultima zi dinaintea Postului Pastelui in care se pot consuma mancaruri de dulce (fara lapte, branza) pentru credinciosii ortodocsi si greco-catolici. Asta pentru ca luni incepe Postul Mare al Pastelui. Dupa cum ne-a informat pr. dr. Cristian Stefan, la inceputul Postului Mare gasim Marele Canon de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul. Impartit in patru parti, este citit la vremea Vecerniei, in serile primelor patru zile ale postului. Canonul poate fi descris cel mai bine ca o plangere care ne vorbeste despre proportiile si adancimea pacatului, tulburand sufletul cu jale, cainta si nadejde. Cu o maiestrie unica, Sfantul Andrei Criteanul impleteste marile teme biblice (Adam si Eva, Raiul si caderea in pacat, Noe si Potopul, David, Pamantul fagaduintei si, in cele din urma, Hristos si Biserica) – cu marturisirea pacatului si cu pocainta.

La Catedrala Episcopala “Sf. Treime” din Baia Mare, Prea Sfintitul Justin Sigheteanul oficiaza duminica Sfanta Liturghie Arhiereasca, dupa care in fiecare zi pana joi oficiaza Canonul de pocainta. Acesta este pus chiar la inceputul Postului Mare pentru a ne constientiza de indreptarea pacatelor in Postul Mare. Cu aceasta ocazie credinciosii trebuie sa lase faradelegile si sa urmeze calea dreapta. Slujitorii altarelor amintesc de toate pacatele istoriei mantuirii neamului in care se afla si acum omenirea.

Credinciosii se spovedesc in primele patru zile ale postului

“Evenimentele istoriei sfinte sunt dezvaluite ca evenimente ale vietii mele, faptele lui Dumnezeu din trecut ca fapte indreptate spre mine si mantuirea mea, tragedia pacatului si a tradarii ca drama mea personala. Viata mea imi este prezentata ca o parte a luptei marete si atotcuprinzatoare dintre Dumnezeu si puterile intunericului care s-au razvratit impotriva Lui. Unul dupa altul, pacatele mele sunt dezvaluite in legatura lor profunda cu drama continua a relatiei omului cu Dumnezeu”, marturiseste preotul Stefan. Astfel, patru seri, cantarile Canonului iti amintesc istoria duhovniceasca a lumii. Rolul si scopul Canonului cel Mare este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa-i conduca pe oameni spre pocainta. Sa descopere pacatul nu prin definitii si insusiri ale faptelor cetatenilor, ci printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, care este cu adevarat o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. In timpul Canonului Mare, credinciosii se duc la sfintele lacase de cult, in special la manastiri, unde se roaga si se marturisesc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns