Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXPLORÂND ISTORIA

Povestea cartierului periculos din București

Povestea Cartierului Periculos din București
Astăzi, Mahalaua Dracului rămâne un capitol fascinant și întunecat din istoria Bucureștiului, ilustrând perfect contrastul social și economic al vremii sale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Mahalaua Dracului, situată în inima celui mai periculos cartier din București, a fost cunoscută acum 150 de ani drept locul unde prosperau cei mai temuți tâlhari ai orașului. Astăzi, atunci când vorbești despre București și menționezi un cartier notoriu, gândul îți zboară cel mai adesea la Rahova sau Ferentari. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea, Mahalaua Dracului, situată la o aruncătură de băț de Piața Victoriei, era temută de toți locuitorii Bucureștiului. Numele sugestiv nu lasă loc de interpretări greșite: aici se adăposteau unii dintre cei mai periculoși bandiți și răufăcători ai vremii.

 

 

În acea perioadă, contrastul dintre luxul de pe Calea Victoriei, cu vilele somptuoase ale celor mai bogați locuitori ai Capitalei, și sărăcia crâncenă din Mahalaua Dracului era extrem de pronunțat. Situată în nord-vestul orașului, în apropierea actualei Spitalului Filantropia și a bulevardului Banu Manta, cartierul era considerat de București Centenar drept un loc pe care bucureștenii evitau să-l pătrundă din cauza reputației sale periculoase.

 

 

Mahalaua Dracului era cunoscută pentru străzile sale mizerabile și neîngrijite, descrise în cronici ca având un aspect sinistru, asemănător cu al „meleagurilor unui trib indian”. Aici funcționau chiar și școli de hoți, specializate în diverse metode de infracțiune. Printre locuitorii celebri ai mahalalei se numărau personaje notorii precum „Bancherul”, un cămătar faimos, „Sobarul”, criminalul care l-a ucis pe scriitorul George Cair, sau „Cuțitarul”, cunoscut pentru talentele sale infracționale.

 

 

O altă legendă a cartierului era Hanul Galben, situat în apropiere de intersecția dintre strada dr. Iacob Felix și strada Banu Manta, care servea drept adăpost și centru de activitate pentru infractori și scamatori. Și-au lăsat amprenta asupra istoriei locului și frații „Doctoru”, fondatori ai unei adevărate școli de hoți, unde se predau tehnici de furt din buzunare și genți.

 

 

Astăzi, Mahalaua Dracului rămâne un capitol fascinant și întunecat din istoria Bucureștiului, ilustrând perfect contrastul social și economic al vremii sale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns