Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preda: Există voci în Guvern la fel de arogante ca pe vremea lui Năstase, una e chiar a lui Emil Boc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentul PDL Cristian Preda a declarat luni, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul, ca există voci în Guvern la fel de arogante ca pe vremea lui Adrian Năstase, una dintre ele fiind chiar a premierului Emil Boc, când a negat existenţa cozilor pentru declaraţiile de drepturi de autor.

“Am văzut voci care zic: <<N-a fost niciodată atât de rău>>. Nu mai vorbesc de comparaţia dezastruoasă pentru noi între această guvernare şi guvernarea Năstase. Ni se pune deja eticheta: <<E ca pe vremea lui Năstase>>. Ceea ce în vremea lui Adrian Năstase însemna <<e ca pe vremea lui Ceauşescu>>. Din păcate, există acum voci în Guvern care sunt la fel de arogante ca pe vremea lui Adrian Năstase. Mihai Şeitan, care ne spune ce ne spune. Şi, hai s-o spun şi pe asta: chiar Emil Boc, în momentul în care a spus: <<Unde aţi văzut cozi?>>. E aceeaşi aroganţă ca la Adrian Năstase. Îmi pare rău s-o spun. Nu poţi convinge cu asta, nu poţi ! E o iluzie”, spune Preda.

Pe de altă parte, democrat-liberalul a afirmat că “regretă” declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, dacă el ar fi fost liderul PDL, Preda ar fi fost exclus, apreciind că acest lucru l-a afectat profund şi pe Emil Boc, “pentru că a arătat că n-are capacitatea de a gestiona partidul”. Preda mai spune că preferă un preşedinte ca Traian Băsescu, care l-ar fi exclus, decât unul ca Emil Boc, care l-a avertizat, deoarece sub conducerea unui lider ca Băsescu “lucrurile n-ar fi arătat cum arată acum”.

“Problema (în PDL – n.r.) e tocmai lipsa de disponibilitate pentru dialog. De fiecare dată când există o voce alternativă, ea este închisă. Şi în acest sens, o spun cu toată modestia, eu cred că fac un bine partidului împingând la această discuţie. Partidele sunt actori publici, nu privaţi”, mai spune democrat-liberalul.

Europarlamentarul critică şi ideea celor 40.000 de euro promişi deputaţilor PDL, considerând că a creat “nervozitate” în rândul democrat-liberalilor pentru că suma este prea mică, însemnând, pentru unii, “mai puţin decât valoarea maşinii lor “Mulţi nu doresc decât un plus de finanţare la nivelul colegiilor, nimic altceva. Nu vor modernizarea statului, vor mai mulţi bani ca să-şi pregătească realegerea. Asta îmi e foarte clar”, precizează Preda.

În ceea ce priveşte remanierea guvernamentală, Preda este de părere că aceasta va avea loc, însă nu se pune problema înlocuirii lui Emil Boc. “N-ar exista niciun fel de justificare să nu se facă (remaniere – n.r.), pentru că nimeni n-a spus limpede că nu nevoie de remaniere. Ar fi absurd acum să se spună că nu se face. (…) Înlocuirea lui Emil Boc e foarte riscantă, pentru că un înlocuitor ar trebui să strângă o majoritate. Şi nu sunt semne de reuşită. Există deci această teamă de a pierde controlul asupra majorităţii dacă îl schimbi pe Boc”, afirmă Preda.

Întrebat despre termenul de 1 septembrie, când va avea loc o analiză a activităţii miniştrilor, Preda spune că nu crede “că mai există 1 septembrie”, pentru că Executivul a primit un ajutor nesperat din partea PSD, care a decis să depună moţiunea de cenzură în octombrie. “Aceasta a creat o anumită marjă de manevră pentru Guvern. Sincer, nu-mi explic de ce PSD a făcut lucrul acesta, nu-i bănuiesc de generozitate. Dar o mână întinsă pentru Guvern, în sensul în care se poate spune mai vedem, mai evaluăm…”, opinează Preda, în interviul citat de Newsin.

Acesta mai spune că în partid presiunea e “la acelaşi nivel ca şi în ianuarie, în februarie, în iunie”, existând nemulţumiri care nu depind nici de analiza de 1 septembrie şi nici de remaniere, ci de probleme de ordin general. “E vorba, pe de o parte, de o chestiune de ordin general, de relaţia între Guvern şi grupurile parlamentare şi, respectiv, Guvern şi elitele locale ale partidului. Altă chestiune, foarte delicată, e legată de bugete, de situaţia bugetelor locale în special, care este dezastruoasă. Aici, după istoria nefericită cu micul ajutor de urgenţă, nervozitatea din teritoriu a sporit în loc să scadă”, spune Preda.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns