Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectul Pocol si presedintele Man solicita informarea corecta a populatiei si respectarea legalitatii la Romaltyn Mining

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reprezentantii mass media, ai unor asociatii si baimarenii prezenti au purtat masti si pancarte care simbolizau moartea

[slideshow id=2987]

Din initiativa prefectului Sandu Pocol, in urma articolelor aparute in presa locala despre situatia de la SC Romaltyn, la sediul Palatului Administrativ a avut loc o intalnire cu reprezentantii institutiilor implicate in domeniu. Situatia s-a precipitat dupa ce SC Romaltyn a anutat oficial ca vrea sa reporneasca activitatea de procesare a sterilelor de flotatie din zona Baia Mare, folosind o tehnologie bazata pe cianuri. Presa, oamenii politici, reprezentantii societatilor civile, cetatenii municipiului au reactionat imediat, protestand impotriva folosirii cianurilor in judetul Maramures. Prefectul Pocol: “Am organizat aceasta intalnire pentru a da dovada de comunicare, transparenta si a informa populatia despre stadiul avizelor acordate, respectiv despre respectarea legalitatii in vederea repornirii activitatii la SC Romaltyn. Nu-i un secret pentru nimeni ca noi ne confruntam cu mari probleme in ceea ce priveste fondurile financiare pentru inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere, a haldelor si iazurilor de decantare. Iazul Flotatia Centrala, halda de zgura de acolo, depozitul de pirita aurifera de la Suior cu un continut ridicat de arseniu sunt neconforme, au un impact mare asupra factorilor de mediu”. Pledoaria prefectului este justificata pe undeva, dar nu sta in picioare. E adevarat, trebuie sa scapam de aceste “bombe” ecologice, dar merita sa o facem cu orice pret? Oare nu am invatat nimic de pe urma accidentului ecologic din 2000? Ce dovezi mai trebuie aduse ca sa intelega toata lumea ca Aurul, Transgold sau Romaltyn (indiferent de nume) este o afacere de pe urma carora au castigat si castiga strainii si un grup de cozi de topor, care a facilitat aducerea acestora aici? Bugetul statului nu primeste nimic, strainii ne iau aurul si argintul si ne lasa in schimb un iaz imens cu cateva milioane de tone de substante pline de cianuri.

Autorizatiile emise de autoritati sunt fructificate de Romaltyn

Din discutiile purtate s-a relevat faptul ca pentru Romaltyn au fost emise mai multe acte de reglementare, in vederea reluarii activitatii de procesare. Acestea permit construirea unei statii de epurare a apelor decantate si evacuate de pe iaz in raul Lapus, a unei statii de preparare a solutiei de var si a unui culoar de conducte la iazul central. Autorizatiile sunt pentru montarea conductelor de transport, extinderea cuvelor de retentie, devierea traseului conductelor de hidrotransport si multe alte chestiuni tehnice. Cert e ca autoritatile locale au faciliat prin aceste autorizatii pregatirea inceperii reluarii activitatii, fara sa consulte populatia daca este sau nu de acord cu acest proiect. Totul s-a facut in mare taina si cetatenii sunt pusi in fata faptului (aproape) implinit. Rusii si kazahii n-au dormit deloc, au luat autorizatia de gospodarire a apelor pentru iazul Aurul, dar si pe cea de functionare in conditii de siguranta de la Comisia Marilor Baraje din Romania. {stia sigur au dat-o din biroul din Capitala, fara sa vina pe teren ca sa vada ca barajul este subdimensionat pentru cantitatea de steril ce urmeaza sa fie cantonata aici. Daca toate lucrarile prevazute in acordurile de mediu vor fi executate, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj va elibera autorizatia integrata de mediu. Conform HG nr. 856/2008, “in cazul unui iaz de decantare care implica prezenta cianurilor, operatorul asigura reducerea concentratiei de cianuri disociabile in mediul slab acid la cel mai mic nivel posibil, prin utilizarea celor mai bune tehnici posibile”. Ori tocmai asta nu vor sa faca “investitorii” de la Romaltyn, sa construiasca o statie de neutralizare a cianurilor, asa cum a recomandat Comisia Uniunii Europene care a studiat si cercetat accidentul din 2000.

Compania a fost verificata de inspectorii primariei

Discutii pe aceasta tema au avut loc, marti, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Baia Mare. In prezenta presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a subprefectului Dorin Buda, a reprezentantilor Agentiei Regionale de Mediu Cluj, Agentiei pentru Protectia Mediului, Garzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, organizatii si multi cetateni, consilierii locali au dezbatut aproape trei ore acest subiect. Reprezentantii mass media, ai unor asociatii si cetatenii au purtat masti si pancarte care simbolizau moartea. Acestia au vrut sa traga un semnal de alarma prin care sa exprime rezultatul prelucrarii minereurilor cu cianuri in Baia Mare. Mircea Dolha, viceprimar cu atributii de primar interimar al Baii Mari spune ca s-au vehiculat lucruri mai mult sau mai putin adevarate legate de eliberarea autorizatiilor de catre primarie societatii Romaltyn. “S-a dispus o ancheta interna pentru a vedea daca cele trei autorizatii eliberate de primarie sunt in conformitate cu legislatia in vigoare. Corpul de Control Disciplina in Constructii a fost, joi si vineri, in incinta Romaltyn pentru a vedea daca se respecta autorizatiile”, declara Dolha. Ca urmare a acestor verificari s-a aflat ca pentru prelucrarea varului de lapte investitia este realizata in proportie de 93%, insa autorizatia este expirata. Pentru modernizarea procesului de prelucrare a sterilului, investitia este realizata in proportie de 1,27%, iar pentru constructia retelei de transport (a conductelor) nu s-a lucrat nimic. In aceste conditii, inspectorii primariei au propus suspendarea tuturor activitatilor de la Romaltyn.

Interdictie temporara de construire

Subprefectul Dorin Buda a transmis celor care se fac vinovati de anumite greseli sa suporte rigorile legii. “Daca aceasta dezbatere avea loc inainte de a se elibera autorizatiile, nu existau atatea probleme acum. Sper sa luati cea mai buna hotarare care sa fie si legala”, a subliniat Buda. “Economia Maramuresului a fost bazata pe minerit, iar acum tragem ponoasele. Iazurile au pus si pun in pericol sanatatea maramuresenilor. Ne pare rau ca autoritatile de dupa ’90 nu au luat nicio masura pentru ecologizarea lor. Acum vor veni primii bani in judet. Din cele 120 milioane de euro repartizate la nivel de tara, 40 milioane euro vin in Maramures”, a declarat, la randul sau, presedintele Man. Dupa ce a explicat ca institutia judeteana a eliberat pe lege autorizatii de construire societatii Romaltyn, presedintele Man a precizat clar ca nu va accepta niciodata ca Baia Mare sa redevina cel mai poluat oras din tara. Altfel spus, nu va fi acceptata utilizarea unor tehnologii depasite, tocmai pentru ca sanatatea oamenilor este prioritara. Victor Iancu, director APM Maramures, a spus ca Baia Mare este intr-o situatie destul de critica in privinta poluarii, insa pentru a scapa de poluare trebuie prelucrate metalele grele. La nivel de tara sunt patru iazuri conforme, unul dintre acestea fiind Aurum din Baia Mare.

*****

Discutiile au continuat, insa in final consilierii locali au aprobat instituirea temporara a interdictiei de construire, pana la data aprobarii PUZ-ului “Malurile Raului Sasar”, pentru zona care cuprinde fosta UP Sasar si incinta Romaltyn.

Grigore Ciascai, Vasile Gherman

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns