Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectul vrea sa alunge vanzatorii de caramizi de la marginea orasului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=7298]

Zilele vanzatorilor de caramizi de la marginea orasului sunt numarate. Prefectul Sandu Pocol a cerut sa se ia masuri pentru punerea in siguranta a zonei fostei Uzine de Preparare Sasar. Locul a devenit preferatul tiganilor, care aproape au demolat cladirile fostei intreprinderi, iar caramizile au fost vandute la bucata. De asemenea, fostele hale sunt frecventate de prostituate si oameni ai strazii.

Nu cu mult timp in urma, un barbat a fost ranit dupa ce un zid din care lua caramizi s-a prabusit peste el. Acest lucru, dar si faptul ca din fostele cladiri au ramas doar stalpii, a facut ca autoritatile sa se autosesizeze cu privire la acest aspect. Demolarea fara autorizatie a zidurilor fostei uzine a devenit un “sport national” pentru tiganii din zona, care au demolat peretii bucata cu bucata si au vandut caramizile la marginea drumului.

“Am dispus, din acest context, deplasarea la fata locului a reprezentantilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Institutiei Prefectului, Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures si Politiei Locale Baia Mare pentru a analiza situatia si a lua masurile care se impun. Au fost indentificati proprietarii constructiilor, persoane juridice si fizice, din zona”, a declarat prefectul.

Doar o cerere de demolare

Potrivit acestuia, doar unul dintre proprietari a solicitat autorizatia pentru demolarea constructiei aflata in proprietate si a inceput lucrarile de demolare. “Pentru ceilalti proprietari, institutiile abilitate vor lua masuri si le vor cere sa respecte prevederile legislatiei in vigoare si sa puna in siguranta perimetrul apartinator pentru a nu pune in pericol viata cetatenilor. Persoanele care intra pe aceste proprietati private trebuie sa inteleaga ca, pe langa faptul ca pot fi acuzati de furt, isi pun oricand viata in pericol, mai ales datorita faptului ca prin sustragerea fierului constructiile nu mai prezinta stabilitate si siguranta”, a mai spus el. Caramizile luate din ziduri sunt expuse de cei care se ocupa cu asta pe marginea drumului pentru a fi vandute celor interesati, iar pretul acestora poate fi negociat de catre clienti. Bineinteles ca cei care le pun la vanzare nu au acte de provenienta, iar afacerea lor este ilegala.

Caramizile vechi, un pericol pentru constructii

Prefectul a mai aratat ca oamenii care le cumpara trebuie sa fie constienti ca aceste materiale de constructii provin din cladiri in care au fost utilizate substante chimice in procesul de preparare a minereurilor, iar acestea au afectat in timp calitatea materialelor de constructie. Specialistii in constructii nu recomanda utilizarea acestor materiale pentru constructia de case, locuinte, hornuri, garaje sau alt gen de cladiri, deoarece exista riscul de a se prabusi. De asemenea, o parte a constructiei care traverseaza strada Victoriei si care era folosita in perioada de functionare a uzinei preparare pentru transportarea minereurilor, se afla in stare de degradare. “Prabusirea unui zid sau a unor elemente de constructie in timpul desfasurarii traficului rutier poate duce la avarierea unor autovehicule si chiar la ranirea conducatorilor auto si pasagerilor. Pentru a preveni producerea unei situatii de urgenta va fi contactat proprietarul cladirii pentru ca, impreuna cu acesta, sa fie initiate demersurile necesare de interventie si indepartare a elementelor de arhitectura ale constructiei aflate in stare avansata de degradare si care se pot prabusi pe carosabil sau in apropierea strazii”, se arata intr-un comunicat remis presei de catre Institutia Prefectului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns