Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pregătiri pentru asfaltarea drumului din Pomi care duce la podul peste Someş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Grad, primarul comunei Pomi
Ioan Grad, primarul comunei Pomi

Dacă în urmă cu aproape 30 de ani a existat preocupare de a scurta drumul dintre zona Codru şi alte zone ale judeţului prin lucrările începute la Potău pentru realizarea unui pod peste râul Someş, în timp această investiţie a rămas o dorinţă. Lucrările executate la momentul respectiv au devenit ruină, în vreme ce acum ar fi avut o importanţă capitală în condiţiile în care în comuna Medieşu Aurit, ca urmare a existenţei a mai multe unităţi economice în dezvoltare e nevoie de forţă de muncă.

Cum acest proiect a eşuat, a avut parte de succes investiţia privind executarea unui pod peste râul Someş care să lege localităţile Seini – Maramureş şi Pomi – judeţul Satu Mare.

Lucrările au început în 20 martie 2018

Despre lansarea în execuţie şi nu la … apă a acestei investiţii care a avut loc pe 20 martie 2018, în oraşul Seini, ziarul Informaţia Zilei a scris la momentul potrivit. La data menţionată a fost semnat contractul de finanţare prin fonduri PNDL, în vederea realizării podului rutier peste râul Someş, în punctul de trecere cu bacul, între oraşul Seini şi comuna Pomi, care este şi limita administrativă dintre judeţul Maramures şi judeţul Satu Mare. Această investiţie, a cărei termen de execuţie este de 3 ani, va asigura o puternică legătură între două regiuni istorice, Ţara Oaşului şi Ţara Codrului.

La evenimentul din martie 2018 au participat prefectul Darius Filip, Gabriel Zetea – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Cosma Alexandru – subprefectul judeţului Maramureş, Aurelia Fedorca – primarul oraşului Negreşti, primarii din Seini şi Pomi. Consiliul Judeţean Satu Mare a fost reprezentat de vicepreşedintele instituţiei, Ioan Rus. Acesta a felicitat conducerea Primăriei Seini pentru că a reuşit să acceseze fonduri pentru acest proiect care va aduce beneficii atât cetăţenilor din judeţul Maramureş cât şi celor din judeţul Satu Mare. „Este un vis mai vechi al oşenilor să treacă cât mai repede spre Ţara Codrului şi Cluj, iar atunci când administraţiile a două judeţe sunt dispuse să conlucreze, se pot realiza investiţii importante în beneficiul ambelor părţi”, a afirmat atunci Ioan Rus în cadrul evenimentului.

În urma realizării acestui pod, comunele Ardusat, Fărcaşa, Asuaju de Sus, Gârdani din judeţul Maramures, Pomi, Valea Vinului, Culciu, Păuleşti, Crucişor din judeţul Satu Mare vor beneficia de o legătură facilă cu oraşul Seini, dar şi cu reşedinţele de judeţ Baia Mare, şi respectiv Satu Mare.

Drumul Seini – Cluj se scurtează cu 60 km

După cum ne-a spus zilele trecute Gabriela Tulbure – primarul oraşului Seini, finanţarea acestui proiect înseamnă aproximtiv 15.695.000 de lei (echivalentul a 3,4 milioane euro). Printre beneficiile realizării acestei investiţii se numără scurtarea distanţei dintre oraşul Seini şi Cluj – Napoca, cu aproximativ 60 de kilometri. La obţinerea finanţării, un rol important l-a avut şi deputatul Octavian Petric, originar din Bicău, care a vorbit despre acest proiect şi în momentul când a fost ales deputat.

Cele mai apropiate poduri peste râul Someş de oraşul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55,3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod.

Imagine - proiect
Imagine – proiect

Interlocutoarea noastră a ţinut să menţioneze faptul că au fost depăşite anumite momente critice în ceea ce priveşte investiţia, fiind adus în discuţie faptul că în ultima parte a lunii mai şi începutul lunii iunie inundaţiile din zonă au dat bătăi de cap constructorului. Ba mai mult au fost probleme cu anumite cofraje de formă şi dimensiune specială. În prezent, potrivit primarului Gabriela Tulbure lucrările sunt în grafic, la fel şi decontările. Executantul se dovedeşte a fi serios. Există în acest moment toate asigurările că Podul “Unirii”, începul în anul “Centenar”, care o să asigure comunicarea facilă dintre localităţile Seini şi Pomi să fie terminat până la sfârşitul lunii decembrie 2020.

Potrivit unor declaraţii, în zilele trecute s-a procedat la decofrarea culeiei doi (Infrastructura care se execută la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia şi a susţine calea de acces pe pod), urmează mutarea cofrajelor pe malul stâng. În paralel se va face cofrarea pentru a se turna culeea unu şi execuţia pilei aferente (Picior de pod executat din zidărie, din piatră, din beton sau din metal).

Evoluţia lucrărilor este monitorizată zilnic

Primarul Gabriela Tulbure ne-a mai spus că city managerul Vasile Barbul este zilnic pe şantier şi urmăreşte ritmul de executare a lucrărilor. Săptămânal, ajunge pe şantier şi primăriţa.

Interlocutoarea noastră a subliniat faptul că deja sunt demarate procedurile de realizare a drumului de acces de la strada Cuza Vodă spre pod, dar şi pentru realizarea şoselei de centură, cu scopul de a scoate din oraş traficul greu. Valoarea celor trei proiecte care prin implementare vor asigura comunicaţia spre şi dinspre pod este de aproximativ 5 milioane de euro.

În încheierea discuţiei noastre, Gabriela Tulbure – primarul de Seini ne-a spus că a propus proprietarului podului plutitor să-l menţină şi după finalizarea investiţiei, ca o lucrare artizanală, poate una de agrement. L-am contactat şi pe Ioan Grad, primarul comunei Pomi, care s-a manifestat nemulţumit de ritmul în care se lucrează la această investiţie, sub rezerva că probabil sunt şi faze la care pe şantier nu au ce face foarte mulţi muncitori.

Cum podul despre care vorbim asigură comunicarea dintre oraşul Seini şi comuna Pomi, nici primarul Grad n-a rămas cu mâinile în sân. Au început pregătirile pentru asfaltarea celor aproximativ 1.300 de metri de drum comunal, în parte intravilan şi altă parte extravilan, care asigură comunicarea între centrul de comună şi pod. Documentaţia de execuţie este în curs de elaborare şi se doreşte ca până în toamnă să se poată organiza licitaţia de execuţie. Potrivit estimărilor, asfaltarea acestui drum ar putea costa aproximativ 2 milioane de lei, bani care se pare că vor fi asiguraţi din bugetul Consiliului Judeţean Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns