Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Premiul Naţional “Mihai Eminescu” a creat un scandal în USR

Nicolae Manolescu este tot mai contestat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nicolae Manolescu este tot mai contestat
Nicolae Manolescu este tot mai contestat

    Anul 2015 debutează cu un scandal imens în rândul scriitorilor, acesta fiind declanşat imediat după desemnarea lui Gabriel Chifu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, câştigător al Premiului Naţional “Mihai Eminescu”.


Reacţiile contestatarilor deja au ieşit din cadrul intim al breslei şi, mai mult ca sigur, vor amplifica un conflict major, decisiv, între preşedintele Nicolae Manolescu şi cei nemulţumiţi de actuala stare de lucruri de la vârful USR.

Claudiu Komartin afirmă răspicat: “Premiul Opera Omnia a fost acordat în urma presiunilor lui Nicolae Manolescu, un om care ţine cu tot dinadinsul să facă praf la bătrâneţe imensa autoritate pe care şi-a câştigat-o între anii ’60 şi ’90 ai secolului trecut. Nicolae Manolescu este acum, ca preşedinte etern al Uniunii Scriitorilor (pe care, din punctul meu de vedere, a îngropat-o definitiv), un farsor şi un aranjor de doi bani”.

30 de scriitori au semnat o scrisoare deschisă protestând la adresa deciziei juriului care a acordat prestigiosul premiu.. “Prin ce s-a întâmplat la Botoşani, când un premiu de prestigiu superlativ a revenit unui poet cel mult onorabil, în dauna unor poeţi într-adevăr superlativi, aţi făcut un lucru grav; aţi încălcat adevarul poeziei”, se arată în scrisoare.

Manolescu este acuzat de favoritism

Semnatarii protestului îl acuză pe preşedintele juriului şi al USR, Nicolae Manolescu, dar şi pe ceilalţi membri ai juriului că “s-au îndepărtat în anii din urmă de spiritul acestui premiu, care ar trebui să impună respectul contemporanilor noştri”.

“În ciuda oricărei relativizări critice prin care am putea justifica premierea unui poet ajuns la deplina maturitate artistică în detrimentul altuia, un cititor înfocat şi un bun cunoscător al literaturii române din ultimele decenii nu poate comite astfel de erori fără a fi bănuit de malversaţie. Ceea ce s-a întâmplat în 2015, prin premierea lui Gabriel Chifu, după decizia aproape la fel de flagrantă din 2013, când laureat a fost Nicolae Prelipceanu, adică răsplătirea unor literatori şi funcţionari conştiincioşi, şi nu a unor poeţi care sunt repere, stele fixe pentru cei de azi, arată că nu vă mai pasă“, afirmă semnatarii scrisorii.

“S-a ajuns la nişte decizii discreţionare pe care le ia exclusiv domnul Nicolae Manolescu, care conduce Uniunea Scriitorilor şi juriul de la Botoşani al Premiului Mihai Eminescu de undeva de la Paris. Prin tot felul de interpuşi, e hotărât de câţiva ani să-şi răsplătească apropiaţii, nu să răsplătească valoarea literară”, a declarat poetul Claudiu Komartin, director al revistei Poesis Internaţional.

Cel mai mare premiu de poezie din România

Botoşănenii sunt printre cei mai săraci români, dar oferă pentru poezie cel mai valoros premiu naţional, din toate punctele de vedere. Răsplata a ajuns la 20.000 de lei, neimpozabili, o sumă foarte mare pentru o localitate unde banii nu sunt niciodată suficienţi.

Premiul a fost instituit în 1991 şi a fost acordat în fiecare an pentru Opera Omnia de către Primarie, care a folosit şi fondurile proprii, dar şi bani din sponsorizări. În perioada 2004-2011 premiul a fost oferit din sponsorizări, iar din 2013 până în 2015 contravaloarea a fost suportată din bugetul local, inclusiv impozitele aferente. Din 2009 şi până în 2011 valoarea premiului a fost de 10.000 lei, iar din 2012 a fost de 20.000 lei. La aceste sume se mai adaugă şi impozitele vărsate statului, dar şi sumele alocate pentru protocolul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie, atunci când se acordă Opera Omnia şi când sute de oameni de cultură vin la Botoşani.

Vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, poetul si prozatorul Gabriel Chifu, a fost desemnat câştigătorul ediţiei din acest an a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”. Printre nominalizaţi s-au numărat Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Marta Petreu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Lucian Vasiliu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Elina Garanca

Premiile Echo Klassik 2015

Asculta acest articol Și prestigioasele premii germane Echo Klassik și-au anunțat câștigătorii pentru anul 2015. Între cele 58 de distincții