Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşcolarii Grădiniţei Voinicelul au muncit vineri în “Grădina Toamnei”

Prichindei de la Voinicelul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

gpp VoinicelulAcţiunea educativă le-a oferit celor mici posibilitatea să cunoască mai bine roadele toamnei

Zi de sărbătoare pentru toţi voiniceii frumoşi, harnici şi cuminţi! Curtea Grădiniţei cu Program Prelungit Voinicelul, Corp A, din Satu Mare a fost tărâm de poveste, tărâmul vremurilor rupte din file din viaţa la ţară. Vineri, pe o vreme de toamnă blândă, cu razele soarelui jucându-se prin curtea grădiniţei, copii mici, copii mai mari, educatoare şi părinţi au sărbătorit Ziua Recoltei.

Acţiunea intitulată sugestiv “Grădina Toamnei” s-a bucurat de un mare succes atât în rândul celor mari, cât şi în rândul celor mici.

 

Din gospodăria bunicilor, de la ţară direct la grădiniţă

 

Încă de la intrarea în curtea unităţii preşcolare, copiii au fost întâmpinaţi de o oşencuţă care le-a oferit tuturor voiniceiulor un ecuson ce să-i ajute să descopere fiecare colţişor al grădinii de toamnă. Asta pentru că, în curte au fost amenajate mai multe ateliere de lucru. Primul popas al copilaşilor a fost la atelierul “De pe câmp pe masa noastră”. Lădiţe pline de legume i-au întâmpinat pe voinicei, unele mai frumoase ca altele, toate aduse din gospodăriile bunicilor, unchilor, mătuşilor. Un alt colţişor care i-a atras pe cei mici a fost cel al “Gospodarilor jucăuşi”. Au descoperit apoi şi “Fanteziile Toamnei” şi au gustat din “Comori de fructe şi legume”.

 

La făcut de mustul sau la frământat de aluat pentru pâine

 

Şi, ca să vă faceţi o idee cât de frumoasă a fost curtea grădiniţei şi cât de multe lucruri interesante au avut ocazia să vadă şi să descopere cei peste 250 de preşcolari, la care mai adăugăm şi piticii şi se fac peste 370, vă spunem că toţi voiniceii au muncit “pe rupte” la toate atelierele. Au depăşunat porumbul, l-au desfăcut cu sfărâmătoarea, au măcinat manual ştiuleţii. Treabă multă de ziua recoltei, nu glumă. În vreme ce unii munceau cu spor la mălai, alţii pregăteau mustul sau frământau aluat, cerneau făină, pregăteau pâine de casă. Cât se poate de distractivă a fost pentru cei mici acţiunea de bătut floarea soarelui şi foarte interesant a fost pentru cei mici să descopere cât de multe bunătăţi se fac din grâu şi din boabele de floarea soarelui. La acest sector, pufarinul de fost cap de afiş.

Voiniceii sunt voinicei, aşa că doamnele educatoare le-au pregătit un traseu sportiv pe măsură. Cei mici s-au jucat, au alergat, au mers în echilibru cu mere în mânuţe, s-au simţit minunat. Un alt atelier cât se poate de fascinant a fost cel al fanteziilor acestui frumos anotimp al roadelor. Măsuţe încărcate cu seminţe fel de fel, macaroane şi legume i-au aşteptat pe cei mici să confecţioneze. Au avut ocazia să înveţe cum se fac păpuşi din pănuş, cum se “transformă” un simplu ştiulete de porumb într-o păpuşă frumoasă sau cum din pănuş se fac oiţe creţe prin bobinarea şuviţelor de pănuş. Legaţi la ochi, la următorul atelier, prin popăire cei mici au recunoscut legume şi fructe de sezon, iar apoi au gustat compoturile, salatele de fructe, dar şi murăturile din cămară.

La reuşita acestei acţiuni, după cum ne spune directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit Voinicelul, Mariana Toth, un rol important l-au avut părinţii, care au adus la grădiniţă cele necesare, de la legume la fructe, la maşină de presat strugurii sau de măcinat mălai.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns