Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Președintele Băsescu refuză să promulge reducerea CAS

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Băsescu invită Guvernul la consultări
Băsescu invită Guvernul la consultări

Votată în unanimitate de Parlament, legea privind reducerea CAS cu 5% nu este promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care cheamă Guvernul la consultări privind sustenabilitatea acestei măsuri. Până atunci însă, şeful statului spune că este vorba de o mutare electorală, care va atrage creşterea taxelor pentru compensarea găurii din buget.

„Sursa propusă de guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că guvernul va trebui să aplice alte măsuri care să se aplice din nou la populaţie. Cred că se vor orienta pe taxa pe proprietate. Aceasta e o măsură bună dacă ar putea fi aplicată, dar este o măsură electorală, nu are sustenabilitate, avem un risc de derapaj macroeconomic consistent, ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, ar fi o mare eroare. Nu voi promulga legea până nu voi mai avea o discuţie serioasă cu Guvernul”, a spus Băsescu, miercuri, la Cotroceni.

Declarațiile președintelui prezentate de gandul:

– Miza Federaţiei Ruse pentru fostele ţări ale URSS este o miză legată de controlul politic. Şi Federaţia Rusă are de câştigat din acordul de asociere a Ucrainei şi R. Moldova la UE

– Legea Educaţiei: I-am cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR. Vreau să cred că AP va face acest pas chiar dacă e evident că nu o face cu bucurie. Trebuie făcură cât mai rapid. Anul şcolar începe în septembrie, începe vacanţa judecătorească. Ştiu că Victor Viorel nu are mare respect pentru doctorat, dar nu e cazul să genereze experienţa lui la scară naţională.

– Reducerea CAS: am primit spre promulgare legea, dar am mari semne de întrebare asupra oportunităţii. Oportunitatea e legată de realitatea fondului de pensii. Avem un deficit de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS adaugă la deficit încă 5 -5,5 miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 miliarde de lei. Legea nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăţi, salariaţii nu au niciun avantaj. Îmi e greu să-mi imaginez cum va fi compensată creşterea deficitului. Ştim că bugetul din 2013 a suferit 3 corecţii în minus datorită necolectării conform planificării. În primle 6 luni avem un deficit de 2,4 miliarde de lei Nu văd de unde poate veni credibilitatea ca peste noapte să se îmbunătăţeasă colectarea.

– Sursa propusă de guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că guvernul va trebui să aplice alte măsuri care să se aplice din nou la populaţie.

– Cred că se vor orienta pe taxa pe proprietate. Crearea de locuri de muncă ar fi o soluţie. O altă soluţie ar fi creşterea salariului. În condiţiile în care România are 4,4 milioane de salariaţi şi 5,5 milioane de salariaţi. Ar fi o soluţie să mărească salariile foarte mult. O altă sursă şi asta e foarte credibilă este tăierea investiţiilor.

– Și aceasta e o măsură bună dacă ar putea fi aplicată, dar este o măsură electorală, nu are sustenabilitate, avem un risc de derapaj macroeconomic consistent, ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, ar fi o mare eroare

– Nu voi promulga legea până nu voi mai avea o discuţie serioasă cu Guvernul. Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscală a ţării.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns