Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele Iohannis, la Adunarea Generală a ONU

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul celei de 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viaţă. În aceste context, şeful statului a subliniat că provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare.

“Cu toate că pandemia a afectat aproape toate aspectele vieţii noastre, ea ne-a oferit şi oportunităţi de a învăţa, de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine.

Provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare. România crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Este esenţial un multilateralism eficient şi echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetăţenii noştri.

Pandemia ne-a arătat, totodată, că trebuie să găsim modalităţi de a reconstrui mai bine şi mai ecologic. Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum şi a unor societăţi reziliente, corecte şi incluzive, în care „nimeni nu este lăsat în urmă”. Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenţie deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili.

Pentru a fi eficienţi în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acţiune.

De asemenea, avem nevoie de o abordare integrată şi inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea.” a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a subliniat că sustenabilitatea trebuie să se regăsească în centrul recuperării post-COVID şi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja planeta şi ecosistemele.

“Efectele schimbărilor climatice nu au frontiere naţionale, iar responsabilitatea de a le gestiona într-un mod eficient ne revine tuturor.

Cooperarea cu alte state şi organizaţii internaţionale pentru a răspunde schimbărilor climatice reprezintă o prioritate a mandatului meu actual în calitate de Preşedinte al României. 2021 ar trebui să reprezinte un salt înainte în prevenirea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii.” a mai spus preşedintele.

Potrivit preşedintelui, trebuie să asigurăm un acces semnificativ şi sigur la internet, să consolidăm securitatea cibernetică şi să promovăm un comportament responsabil în spaţiul cibernetic, abordând în acelaşi timp problematica răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformării în mediul digital.

Klaus Iohannis consideră că ”responsabilitatea principală pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului revine statelor noastre”. 

El a anunţat că România a inclus refugiaţii şi persoanele aflate în situaţii de risc în asigurarea naţională de sănătate publică. 

“În această perioadă, privim înspre Afganistan şi cea mai presantă problemă este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara. Recent am primit în România grupuri de cetăţeni afgani vulnerabili. Este, totodată, esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, copiilor şi minorităţilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că asistenţa umanitară poate fi livrată.” a mai precizat preşedintele.

Şeful statului a mai spus că ”trebuie să intensificăm eforturile şi să abordăm direct ameninţarea globală a terorismului, acţionând în mod coordonat”.

“România îşi menţine angajamentul deplin de prevenire şi combatere a terorismului la nivel internaţional, bazându-se pe Strategia globală de combatere a terorismului recent revizuită.

Conceptul de rezilienţă este o componentă importantă a securităţii noastre, precum şi un factor cheie în protejarea democraţiei.

Pentru România, asigurarea rezilienţei strategice, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de societate, este o prioritate şi acest lucru este evidenţiat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă pe care l-am înfiinţat în România.” a mai subliniat pre;edintele.

Acesta a reafirmat aprecierea noastră pentru activitatea Curţii Internaţionale de Justiţie. 

“Reafirmăm aprecierea noastră pentru activitatea Curţii Internaţionale de Justiţie.

Acceptarea jurisdicţiei Curţii serveşte cauzei păcii internaţionale. În acest spirit, România, împreună cu un grup de state susţinătoare, promovează o declaraţie pe această temă şi invită toate delegaţiile interesate să o andoseze şi să sprijine această iniţiativă.” a mai spus preşedintele.

În încheiere şeful statului a subliniat că,

“Nu în ultimul rând, permiteţi-mi să reamintesc că forţa unei organizaţii internaţionale este dată de măsura dorinţei politice a statelor sale membre de a o face relevantă şi potrivită pentru vremurile în care trăim. Să ne unim cu toţii eforturile pentru realizarea obiectivelor nobile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite!”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Da,.., un presedinte dovedit mincinos care a avut 17 Dosare Penale, ultimele 2 fiind inchise dupa ce a ajuns presedinte, totodata unul fraudulos cu acte in regula pt. ca a obtinut o casa prin fraudare !!!- decizie judecatoreasca !, si in ultimul rand, un presedinte care incalca la tot pasul Constitutia !. Pe mine nu ma reprezinta, ma delimitez total de acest presedinte !.

Lasă un răspuns