Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pretul graului a scazut, dar painea nu va fi mai ieftina in Maramures

Specialități de pâine din întreaga lume
Cu toate ca productia de grau a fost mai mica in comparatie cu anii anteriori, kilogramul de grau s-a putut cumpara la finele anului trecut de la producatori chiar si cu 15% mai putin fata de 2008. Responsabilii din sectorul panificatiei sustin ca painea nu se va ieftini. Sunt unele voci care au spus ca ultima productie a inregistrat un graul de slaba calitate, dar chiar si asa, graul produs in 2009 va fi suficient pentru asigurarea necesarului de consum al populatiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Brutarii sustin ca sunt foarte ridicate costurile de productie

 

 

Cu toate ca productia de grau a fost mai mica in comparatie cu anii anteriori, kilogramul de grau s-a putut cumpara la finele anului trecut de la producatori chiar si cu 15% mai putin fata de 2008. Responsabilii din sectorul panificatiei sustin ca painea nu se va ieftini. Sunt unele voci care au spus ca ultima productie a inregistrat un graul de slaba calitate, dar chiar si asa, graul produs in 2009 va fi suficient pentru asigurarea necesarului de consum al populatiei.

 

 

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Producatorilor de Morarit si Panificatie din Maramures, Ioan Maties, spune ca nu vor fi probleme cu painea in judetul nostru cu toate ca unii producatori au avut de suferit din cauza calamitatilor. Mai mult, brutarii si-au facut o obisnuinta de a cumpara faina din Ungaria, la un pret mult mai convenabil decat din tara, iar produsul pare fi de calitate superioara. Cu toate acestea, cel putin deocamdata, pretul painii nu creste, dar nici nu va scadea din cauza costurilor de panificatie. Nu este o surpriza acest lucru daca tinem cont ca nu a scazut pretul painii nici in 2008, cand a fost o productie de grau record. Ce-i drept, atunci au fost doua exceptii cand o brutarie din Tautii de Sus si una din Miresu Mare au redus pretul unor sortimente de paine si produse de panificatie.

 

 

 

 

Painea de malai este sanatoasa pentru consumatori

 

 

Daca pretul painii va ramane o perioada nemodificat, concurenta intre brutari se va da pe calitatea paini pe care o produc. Unii au painea mai frumoasa si aspectoasa si este ravnita de consumatorii, iar altii au paine mai putin crescuta si neaspectoasa, dar foarte sanatoasa. Specialistii spun ca painea din prima categorie este ajustata cu amelioratori, iar pentru consumatori nu este tocmai sanatoasa. Din aceasta cauza a folosirii amelioratorilor in execes si a altor colorantii, unii consumatori au probleme cu digestia si implicit cu sanatatea. Glutenul este foarte important in producerea painii si nu este daunator, in ciuda unor voci care mai spun contrariul. Pentru cei care au probleme dupa ce consuma paine din grau, medicii le recomanda sa consume paine de malai care este extrem de sanatoasa. Brutaria fermierului Ioan Maties din comuna Miresu Mare, produce astfel de paine pentru toti cei intersati in acest sens.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns